Gúnyolódott a Velencei Bizottsággal Crin Antonescu

Zárt ajtók mögötti találkozót tartottak csütörtökön Bukarestben az Európa Tanács jogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság küldöttségének tagjai a parlamenti pártok képviselőivel a román alkotmány módosításáról.

A parlamenti alkotmánymódosító bizottság elnöke, Crin Antonescu esti beszámolója szerint a bizottság tagjait elsősorban az államfő hatásköreinek korlátozása érdekelte. A liberális politikus gúnyosan jegyezte meg: „mintha Vasile Blaga aggodalmait visszhangozták  volna”. Arra utalt, hogy az ellenzéki Demokrata Liberális Párt elnöke is kifogásolta az elnöki hatáskörök leszűkítését a módosított alkotmány szövegtervezetében.

Antonescu elmondta, elmagyarázta a Velencei Bizottság tagjainak, hogy nem csökken az államfő hatalma. „Értésükre adtam, hogy a parlament szerepének erősödése semmiképp nem jelenti a kormány vagy az elnök hatásköreinek csorbulását” – jelentette ki.

Vasile Blaga beszámolója szerint tájékoztatta a Velencei Bizottság jogászait arról, hogy az alkotmánymódosítás szűkíti az alkotmánybíróság hatásköreit és korlátozza a polgári szabadságjogokat.

Korábban Varga Attila alkotmányjogász a maszol.ro-nak elmondta: az alkotmánymódosítás kétségkívül korlátozza az államfő hatásköreit. A szakember visszásnak nevezte, hogy a hatalmának szűkítése ellenére a köztársasági elnököt a módosított alaptörvény szerint is közvetlenül választják meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?