Új dinoszauruszfajra bukkantak Fehér megyében

A kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem kutatói újabb dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak, Fehér megyében. A tarajos pteroszaurusszal (repülő sárkánygyíkkal) ugyanis még nem találkoztak hazánkban – nyilatkozta ma dr. Vlad Codrea, az egyetem professzora.

A Maros Megyei Múzeum által Marosvásárhelyen megrendezett nemzetközi tudományos kongresszus keretén belül a professzor azt is elmondta, a különleges leleteket a kutatási zóna kiterjesztését követően találták, Fehér megye környékén pedig rengeteg a dinoszaurusz-kövület, főként Gyulafehérvár, Szászsebes és Vurpód által közrezárt térségben.

Vlad Codrea hozzátette, ezelőtt közel 70 millió évvel, a dinoszauruszok mellett számos állatfaj élt még az előbb említett zónában, mint például a repülő hüllők – pteroszauruszok, amelyek létezését most már egy érdekes anyaggal is bizonyítani lehet.

„Egzotikus csoport, amelyről még nem léteznek jelentések Romániában, és amelynek gyökerei Dél-Amerikába nyúlnak.” – ismertette a repülő sárkánygyíkokat a professzor, aki a talált tarajat „szép felfedezésnek” minősítette, miután azt egy amerikai szakember segítségével tanulmányozta.

Kimaradt?