EU-tábor júliusban Kétfarkú Kutya Párttal

Változó Európa, változó Erdély – ez a neve az idei EU tábornak, amelyet a Magyar Ifjúsági Értekezlet az RMDSZ Főtitkárságával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve idén július 2-7. között szervez. A tizedik kiadásához érkezett rendezvényre - az elmúlt évekhez hasonlóan - Marosfőn kerül sor és június 20-ától lehet rá jelentkezni.

Az idei EU Tábor a Változó Európa, változó Erdély nevet viseli, a föderális Európához közelítés tendenciáira, a regionalizáció és az alkotmánymódosítás társadalmi hatásaira reflektálva – mondta el Jakab Adorján főszervező, a MIÉRT alelnöke szerdai sajtótájékoztatójukon, Kolozsváron.

Ebből kiindulva a július 2-a és 7-e között, Marosfőn megrendezésre kerülő tábor beszélgetései három fő témakör köré csoportosulnak majd: a regionalizáció, az alkotmánymódosítás és az Európai Polgári Kezdeményezés köré. „Az RMDSZ a FUEN-nel közösen indított egy kezdeményezést a kisebbségek védelméről. Az Európai Polgári Kezdeményezés lényege, hogy 27 tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Parlament napirendjére felkerülhessen egy megvitatásra kerülő téma. Ennek van egy csomó technikai feltétele, amit teljesíteni kell, megvan a kvóta, hogy különböző országokból hány aláírást kell gyűjteni, milyen formában legyen megfogalmazva a szöveg – erről fognak a szakemberek és politikusok tájékoztatni a táborban” – mondta a főszervező.

Az Európai Néppárt háttérintézménye, a Center for European Studies (CES) egyik, kimondottan erre a Európai Polgári Kezdeményezésre szakosodott képviselője is az EU-tábor meghívottjai között szerepel, hogy a résztvevők „első kézből” ismerkedjenek a lebonyolítás menetével. Szó lesz a 2014-es EP-választásokról is, Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselők jelenlétében.

Az EU-tábor természetesen nemcsak előadásokról és szekcióülésekről szól, hanem buliról, koncertekről, beszélgetésekről, szabadidős és szórakoztató programokról is. A csapatépítő vetélkedők győztesei pedig „testületileg” egy brüsszeli tanulmányutat kapnak majd ajándékba.

Háromszáz, 17 és 35 év közötti jelentkezőnek van hely az EU-táborban, és június 20-ától lehet feliratkozni itt. Jakab Adorján megjegyezte, csak az alsó korhatárhoz ragaszkodnak szigorúan: 17 év fölött valójában bárki részt vehet a táborban, aki érdeklődik a felmerülő kérdések iránt. A kényelmesebb szállások 90, a kevésbé összkomfortosak 50 lejbe kerülnek, de a szervezők sátorhelyet is biztosítanak, ha van rá igény.

Szabó József MIÉRT-elnök leszögezte, az áprilistól megújult struktúrával működő Magyar Ifjúsági Értekezlet ezután is „le fog csapni” minden olyan témára – legyen az politikai, gazdasági, kulturális vagy más jellegű – amely a fiatalok életét valamilyen módon befolyásolja. Mivel a fiatalok politika iránti érdeklődését polgárpukkasztó, zaftos, bulváros tálalással lehet felkelteni, az EU-táborba meghívták a Magyar Kétfarkú Kutya Pártjának az elnökét is. A viccpárt iránt ugyanis nagyon sok fiatal érdeklődik, mondta a MIÉRT elnöke.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?