Máté András RMDSZ-frakcióvezető elutasítja az EMNP vádjait

Elutasította pénteken Máté András képviselőházi frakcióvezető az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) azt a vádját, hogy a módosított alkotmány lehetőségeivel élve az RMDSZ kisajátítani készül a kulturális autonómia intézményeinek létrehozását és működtetését.

Az alkotmánymódosító parlamenti bizottság tagja az EMNP csütörtöki közleményére reagált, amely szerint Toró T. Tiborék aggasztónak tartják, hogy a testület által elfogadott szövegtervezet nem a közösség, hanem "a nemzeti kisebbség törvényes képviselője" hatáskörébe utalják az autonómia-intézmények létrehozási jogát.

„Az RMDSZ nem párt, hanem a romániai magyarság érdekvédelmi szervezete, amelynek a magyarság 85 százaléka szavazott bizalmat. Mi egyebet mondhatnék Toróéknak?” – fogalmazott a képviselőházi frakcióvezető.

Mint ismert, az alkotmánymódosító parlamenti bizottság csütörtöki döntése szerint a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat, illetve létrehozhatják az identitásuk megőrzésében, fejlesztésében és kifejezésében illetékes önálló döntéshozó szerveiket.

Kapcsolódók

Kimaradt?