Borbély: a kisebbségeknek kedvez az alkotmánymódosítás

„Az RMDSZ parlamenti jelenlétének és tárgyalási készségének köszönhető, hogy végre alkotmányba került az a természetes jog, hogy a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják az etnikai, kulturális, nyelvi és felekezeti identitásukat megjelenítő nemzeti szimbólumaikat, és a többségi nemzet számára is most már egyértelmű lesz, hogy a székelyzászlót például szabadon lehet használni bárhol Románia területén” – nyilatkozta csütörtökön Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

A politikus szerint győzelemről egyelőre nem lehet ugyan beszélni, hiszen még csak a bizottsági döntés született meg, s a javaslatot a parlament plénumának is jóvá kell hagynia a jövő hét folyamán, a módosított alkotmány szövegtervezete mindenképp pozitív változásokat tartalmaz a kisebbségi jogok terén.

 „Tudjuk, mi történt az elmúlt hónapokban a nemzeti szimbólumok használata körül, sokan megkérdőjelezték létjogosultságukat. Az RMDSZ javaslatára az alaptörvény 12. cikkelyét, úgy tűnik, sikerül módosítani, hogy hasonló problémák ne merüljenek fel a jövőben, és kölcsönösen tisztelni tudjuk egymás nemzeti jelképeit” – fogalmazott az alelnök.

 Borbély elmondta, azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a módosított alkotmány szövegtervezete – szintén az RMDSZ javaslatára – államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzeti kisebbségeket. Ezt a szövetség évek óta szorgalmazta.  „Remélem, hogy a jövő héten egy olyan bizottsági változat fog átmenni, amely előrelépést mutat a kisebbségi jogok terén” – szögezte le a politikus. 

Kapcsolódók

Kimaradt?