Alkotmányba kerül a székely zászló használata

A nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat, illetve létrehozhatják az identitásuk megőrzésében, fejlesztésében és kifejezésében illetékes önálló döntéshozó szerveiket – döntötte el csütörtöki ülésén az alkotmánymódosító parlamenti bizottság.

Az RMDSZ javaslatára az alaptörvény 12. cikkelyét a következő bekezdéssel egészítik ki: „A nemzeti kisebbségek szabadon használhatják köz- és magánterületen az etnikai, kulturális, nyelvi és felekezeti identitásukat megjelenítő nemzeti szimbólumaikat”. Ha a javaslatot a parlament plénuma is elfogadja, többé nem korlátozható a székely vagy a magyar zászló használata Romániában – nyilatkozta a maszol.ro-nak Máté András képviselő, a bizottság tagja.

A testület elfogadta azt az RMDSZ-es javaslatot is, amely szerint a nemzeti kisebbségek maguk dönthetnek az identitásukat érintő kérdésekben. Az indítvány a 6. cikkelyt egészíti ki a következő bekezdéssel: „A nemzeti kisebbségek törvényes képviselői a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek megfelelően létrehozhatják a nemzeti identitásuk megőrzésében, fejlesztésében és kifejezésében illetékes önálló döntéshozó és végrehajtó szerveiket”. Máté elmondta: ez az új bekezdés – a parlamentben 2005 óta elfektetett – kisebbségi törvénytervezetre is hivatkozik, amelyben szerepel a kulturális autonómiára vonatkozó fejezet.

Áttörésnek tekinthető, hogy a módosított alkotmány szövegtervezete – szintén az RMDSZ javaslatára – államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzeti kisebbségeket. Máté András tájékoztatása szerint az 1-es cikkely a következő bekezdéssel egészül ki: „Románia elismeri a Királyi Ház, a nemzeti kisebbségek, a Román Ortodox Egyház és a többi egyház történelmi szerepét a román állam létrejöttében és modernizációjában."

A frakcióvezető elmondta: az RMDSZ egy negyedik javaslatát is elfogadta az alkotmány-szövegező testület, amely előírná, hogy a hatóságoknak konzultálniuk kell a kisebbségek legitim képviselőivel minden őket érintő kérdésben.Mint megtudtuk, egyelőre függőben maradt annak az RMDSZ-es javaslatnak az elfogadása, amely szerint az alkotmány hivatalos nyelvként ismerné el egy adott régióban jelentős arányban élő kisebbségek nyelvét, illetve azt az indítványt, hogy sarkalatos törvénnyel elismerjék egyes "hagyományos térségek különleges státusát" Romániában. Ezekre hétfőn tér vissza a parlamenti bizottság, amikor elfogadják a módosított alkotmány igazságügyről szóló fejezeteinek cikkelyeit is.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője nem kívánt részleteket elárulni arról, hogyan tudták meggyőzni a román pártokat egy sor, a nemzeti kisebbségek szempontjából nagy jelentőségű alkotmánymódosítás elfogadásáról. "Egyes cikkelyeknél volt tartózkodás, de gyakorlatilag mind a kormánypártok, mind az ellenzék támogatták az RMDSZ említett alkotmánymódosító javaslatait" – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?