Így kaphatjuk meg a koronavírus-oltást: elkészült a román hatóságok tervezete

A koronavírus elleni oltásra online, telefonon vagy a családorvosnál is regisztrálhatunk majd, lesznek autós oltásközpontok is, az injekció beadásra után pedig mindenkit 15 percen át megfigyelés alatt tartanak, áll a kormány határozattervezetében, amely az egészségügyi minisztérium, a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium és a fejlesztési minisztérium jóváhagyására vár, tehát még változhat a tartalma, írja a G4media.ro.

A hírportál birtokába jutott tervezet jelen változata szerint ötféle formában szervezik meg az oltást:

  • állandó székhellyel rendelkező oltásközpontokat hoznak létre
  • mobil, költöztethető egységeket alakítanak ki, ezek a belügyminisztérium vagy a védelmi minisztérium alárendeltségébe tartoznak majd
  • oltócsapatokat szerveznek, ezek adott helyszínekre szállhatnak ki
  • drive-trough oltásközpontokat rendeznek be a széles tömegek számára a nagyvárosokban
  • a családorvosi rendelőkben is elérhetővé tehetik az oltást a járvány terjedése és az elérhető oltóanyag függvényében
A romániai lakosság mindössze 30 százaléka biztos abban, hogy be szeretné oltatni magát koronavírus ellen, derült ki az Avangarde december 10. és 20. között végzett telefonos felméréséből. 900 személyt kérdeztek meg, a hibaszázalék 3,2 százalék. A megkérdezettek 29 százaléka elutasítja az oltást, 29 százaléka még nem döntött, 12 százalék azt mondta, hogy nem tudja megítélni, nem tudja vagy nem válaszol. 47 százalék vallotta azt, hogy aggódik, 16 százalék nagyon aggódik a járvány terjedése miatt, 23 százalék kevéssé, 11 százalék pedig egyáltalán nem aggódik miatta.

Az oltást minden esetben orvos felügyeli, az oltásközpontokban meghatározzák a közlekedés irányát, csak lázmérés, 37,3 Celsius fokos testhőmérséklet alatt lehet belépni, és a helyiségeket két óránként 10 percen át szellőztetik.

A torlódás elkerülése érdekében előzetesen időpontot kell majd kérni, ezt on-line, telefonon, a háziorvoson keresztül vagy az önkormányzatokhoz tartozó szociális igazgatóságok segítségével lehet majd megtenni.

Az oltásközpontba érkezve a személyi igazolvány alapján ellenőrzik a foglalt időpontot, majd egy kérdőívet és egy kell beleegyezésről szóló nyilatkozatot kell kitölteni. Ezután az orvos ellenőrzi, hogy a jelentkező esetében nem ellenjavallt-e az oltás. Miután az oltást beadják és a beoltott személy adatait regisztrálják az országos oltásnyilvántartó rendszerbe, az illető egy elektronikus vagy papíralapú igazolást kap az oltásról, és később sms-ben vagy e-mailben értesítik, hogy mikor kaphatja meg a második dózist.

Oltás után mindenkit 15 percig megfigyelés alatt tartanak az esetleges mellékhatások kiszűrésére, és szükség esetén sürgősségi ellátásban részesítenek. Amennyiben később jelentkezne mellékhatás, azt egyénileg is lehet jelenteni az Országos Gyógyszer- és Orvostechnikai Ügynökség (ANMDM) honlapján.

Az ügyvivő kormányfő korábbi bejelentése szerint már december 27-én megkezdenék a koronavírus elleni oltást Romániában.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?