Újra utcára vonultak a sepsiszentgyörgyi diákok

Szerdán újra utcára vonultak a sepsiszentgyörgyi diákok, mivel nem bíznak az oktatási minisztérium ígéretében, hogy tanév végéig maradéktalanul kifizeti az ingázó diákok utazási költségeit. Az újabb demonstrációt kezdeményező tanulók a városközponti áruház előtt és az Erzsébet parkban állított fel óriáspannókat, amelyeken különböző ábrázolásokkal, feliratokkal hívták fel a közvélemény figyelmét a kialakult helyzetre.

Az egész naposra tervezett diáksztrájkot azonban délelőtt elmosta az eső, így a sztrájkőrséget álló tanulók a Sugás áruház elé költöztették a tábláikat, ezért a városközponti forgalmas részen nagy volt az érdeklődés a megmozdulás iránt. Szakáli Zalán, a tüntetés egyik szervezője elmondta: a járókelők egy része kishitűen viszonyult az akciókhoz. „Hagyjad fiam, mert megoldódik valahogy” – mondták a sztrájkolóknak, míg mások támogatásukról biztosították a tanulókat, és bátorították őket.

A sepsiszentgyörgyi sztrájkolók szerint azért volt szükség az újabb megmozdulásra, mert attól tartanak, hogy az oktatási minisztérium „trükközik”. A két héttel ezelőtti tüntetések hatására törlesztette ugyan az adósságai 30 százalékát, hogy lenyugtassa a kedélyeket, de semmi jelét nem adja, hogy a többi pénzt kifizeti a tanév végéig.

A Bihar megyei Daróczi Klarissza Sepsiszentgyörgyön lakik bentlakásban. A maszol.ro-nak elmondta, hogy a szaktárca által eddig kiutal pénzből a naponta ingázó tanulókat fizették ki, a bentlakóknak nem jutott pénz, annak ellenére, hogy félévente nyolc utazás megtérítését írja elő a törvény. A diák szerint egy hét van a vakációig, amikor már szétszélednek az iskolások, és nem tudnak tiltakozó akciókat szervezni, de kilátásba helyezték, hogy ha nem kapják meg maradéktalanul az utazási költségeiket, akkor a következő tanévet erőteljes sztrájkkal kezdik.

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken több száz diák vonult utcára május 30-án, és követelték, hogy az oktatási minisztérium fizesse ki a nyolc hónapja elmaradt utazási költségeiket. A tanulók nyomására a szaktárca részletekben kezdte fizetni tartozásait, ígérete szerint a tanév végéig törlesztik az egész összeget.

Kapcsolódók

Kimaradt?