Csalásért állítják bíróság elé a Pénzmosás Elleni Hivatal volt elnökét

Laurenţiu Baranga hamis érettségi diplomával került a magas beosztásba.

Vádat emelt a főügyészség a Pénzmosás Elleni Országos Hivatal volt elnöke ellen. Laurenţiu Barangát azzal vádolják, hogy meghamisította érettségi diplomáját és a felsőfokú végzettségét tanúsító hamis iratokkal jutott különféle állásokhoz.A házi őrizetben levő Barangának csalás, hamis nyilatkozattétel, szakma vagy tevékenység jogosulatlan gyakorlása és hamis okirat tudatos felhasználása miatt kell bíróság elé állnia.

Az ügyészség közleménye szerint Baranga hamisított tanulmányi okmányokat nyújtott be, amikor egyéni munkaszerződést kötött vele a Târgovişte-i Valahia Egyetem. Laurenţiu Baranga 608 ezer lejjel károsította meg az őt alkalmazó intézményt, állítják az ügyészek.
Hasonlóképpen jutott álláshoz az államtitkokat nyilvántartó és kezelő országos hivatalnál (ORNISS), valamint a bukaresti testnevelés- és sportegyetemen is, amelyeknek 496.062, illetve 9856 lejes kárt okozott a jogtalanul felvett bérekkel.

Az ügyészség szerint félrevezette a pénzügyminisztériumot is, amely a kézhez kapott iratok alapján azt tüntette fel a kormánynak elküldött, a Pénzmosás Elleni Országos Hivatal élére való kinevezésére vonatkozó dokumentációban, hogy Baranga eleget tesz a kinevezéséhez szükséges valamennyi feltételnek. Ezt a hivatalt 21.751 lejjel károsította meg Baranga, derül ki a közleményből.
Az ügyészség ugyanakkor megjegyzi, Laurenţiu Baranga elismerte az ellene felhozott vádakat, "néhány kivétellel, illetve árnyalatnyi módosítással". A nyomozó hatóság zárolta a vádlott bankszámláit, lefoglalta a tulajdonában levő hat telket és egy lakást.

Laurenţiu Barangát szeptember elején nevezték ki a Pénzmosás Elleni Országos Hivatal élére, és október 8-án mondott le a tisztségről, azt követően, hogy a sajtó megszellőztette, nincs minden rendben a tanulmányai és a végzettsége körül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?