Iohannis kész elfogadni bármelyik közös jelöltet a miniszterelnöki tisztségre

Amennyiben a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR-PLUS), valamit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megállapodik a miniszterelnök-jelölt személyét illetően, ő elfogadja a javaslatot – nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis államfő.

„Lehetséges, hogy megegyezésre jutnak a jobboldali koalícióban, és előállnak egy javaslattal. Én államfőként ezt várom el, hogy hozzanak létre egy többséget, és javasoljanak egy nevet” – mondta az államelnök.

Hozzátette: ha a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ megegyezésre jut és előáll egy javaslattal, elfogadja Orbant, Cîţut vagy másvalakit is. Mint mondta, nem tudja, kiről tárgyalnak éppen, de reméli, hogy végül csak előállnak egy javaslattal. Az államfő szerint az lenne az optimális, ha az új kormányt rögtön karácsony után beiktatnák.

Még idén be kellene iktatni az új kormányt

„Nem hiszem, hogy jó lenne nagyon sürgetni a politikusokat, meg kell előzni azokat a hibákat, amelyeket Romániában már elkövettek a koalíciók létrehozásakor, nevezetesen, hogy a tárgyalásokon nem beszélik meg a kényes dolgokat, és ennek eredményeként a koalíció egy idő után felbomlik. Inkább tárgyalják meg alaposan a kényes dolgokat is, találjanak megoldásokat vagy közelítsék az álláspontokat, és azt követően a lakosság és Románia hasznára kormányozzanak” – mondta Iohannis.

Magától értetődő, hogy a pártoknak a tisztségek elosztásáról is tárgyalniuk kell, mert valakiknek gyakorlatba is kell ültetniük az elveket, kormányprogramot. Mindenről tárgyalni kell, másként nem lehet kormányt alakítani, nyomatékosította az elnök.

Amint a tárgyalások eredménye „kissé kikristályosodik”, újabb egyeztetésre hívja össze a parlamenti pártokat, mutatott rá Iohannis.

A PSD nem tárgyal, de nem is kerülhet kormányra

A Szociáldemokrata Párt nem támaszthat kormányzási igényeket, még akkor sem, ha a legtöbb szavazatot kapta a parlamenti választásokon – jelentette ki Iohannis.

„Információim szerint a PSD egyetlen párttal sem tárgyal, vagy fordítva: egyetlen párt sem tárgyal a PSD-vel. A PSD valóban a legtöbb szavazatot kapta, de ez nem azt jelenti, hogy igényt tarthat a kormányzásra. (...) A dolgok tisztázása végett: az alkotmány nagyon tisztán kimondja, hogy ha egy párt elnyeri a mandátumok több mint 50 százalékát, akkor az elnöknek kötelessége abból a pártból nevezni ki valakit. Figyelem: az elnökre nem kényszeríthető rá egy konkrét személy nevesítése, de az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy ha a szóban forgó párté a mandátumok több mint fele, akkor annak a pártnak a soraiból kell kijelölni a miniszterelnököt” – magyarázta az államfő.

Azt is elmondta: ha a fenti szituáció nem áll fenn, akkor az elnök tanácskozik pártokkal, és jogában áll olyan személyt felkérni a kormányalakításra, akiről úgy véli, hogy képes lesz többséget kialakítani maga köré, hogy az új kormányt megszavazza a parlament. Mindehhez nem fér kétség, mert a kérdést már több ízben végigtárgyalta az alkotmánybíróság – szögezte le az elnök.

Iohannis hozzátette: a szociáldemokraták érve, miszerint ők nyerték a választásokat, és őket illeti meg a miniszterelnök-jelölés joga, „egész egyszerűen hamis”. Az államfő azt is elmondta, nem hinné, hogy a PSD bojkottálni fogja az új parlament első ülését, mert ez „gyerekes” lenne.

(Címlapkép: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?