Kormányalakítás: egyelőre Florin Cîțu marad a PNL miniszterelnök-jelöltje

 

FRISSÍTVE - A Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött arról, hogy Florin Cîțu helyett Ludovic Orbant javasolja miniszterelnöknek, vezetőik nem rajonganak a kormányfőjelölt-cseréréért – tudta meg a román sajtó. 

Mint korábban írtuk, a PNL vezetősége kedd este összeült megvitatni Ludovic Orban pártelnöknek azt a javaslatát, hogy a pénzügyminiszter helyett ő legyen a kormányfőjelölt. Indoklása szerint az USR-PLUS nem egyezett bele abba, hogy ő kaphassa meg a képviselőház elnöki tisztéségét és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is, ezért a koalíciós tárgyalások elakadtak.

A Gmedia értesülései szerint a liberálisok kedd este nem változtatták meg a vezető testületüknek azt a korábbi döntését, hogy Florin Cîțu a miniszterelnök-jelöltjük. Egyelőre várják a választ az USR-PLUS-nak tett ajánlatukra: ha elfogadják Ludovic Orbant kormányfőjelöltnek, akkor tetszés szerint választhatnak a két házelnöki tisztség közül egyet.

Az Agerpres ugyanakkor úgy tudja: a hétvégi tárgyalások során az USR-PLUS vezetői nem zárkóztak el attól az opciótól, hogy Ludovic Orban legyen a miniszterelnök-jelölt, és ebbe elvben az RMDSZ is beleegyezett. Kedden pedig a liberálisok elnöke a mandátumok kiosztásának úgynevezett D'Hondt-módszerét javasolta a leendő koalíciós partnereknek úgy, hogy az első opció a PNL-t illeti meg.

Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România.

Közzétette: Dacian Cioloş – 2020. december 15., kedd

Mindenesetre Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke kedd esti Facebook-bejegyzésében értésre adta, hogy a pártszövetség nem fogadja el Ludovic Orbant miniszterelnök-jelöltnek. „A miniszterelnök neve közül zajló esti viták kapcsán az USR-PLUS üzenete egyszerű: komolyan gondoltuk, amikor azt mondtuk, hogy Románia számára új kezdetre van szükség” - írta a politikus.

FRISSÍTÉS: A liberálisok vezetőinek kedd esti tanácskozásán részt vevő politikusok nem rajongtak azért a javaslatért, hogy Florin Cîțu helyett Ludovic Orban legyen a miniszterelnök-jelöltjük – tudta meg a G4media. Az ülésen Robert Sighiartău, a PNL főtitkára kijelentette: egy ilyen döntés rossz fényt vetne a pártra, és kínos helyzetbe hozná Cîțut, akinek így már másodszor kellene lemondania a kormányalakítási megbízatásról. A pénzügyminiszter egyébként közölte is: nem mond le a kormányfőjelöltségről.

(Címlapfotó forrása: Florin Cîțu Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?