A pártelnökök közt folytatódik a háromoldalú koalíciós tárgyalás

Sajtóhírek szerint a pártelnökök részvételével „nyolcszemközti” találkozóval folytatódtak a koalíciós tárgyalások az új kormány megalakításáról a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ között.

Miután a hétvégi megbeszélések elakadtak, mert a PNL és az USR–PLUS nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségről, Dan Barna, az USR–PLUS pártszövetség USR-s elnöke azt javasolta, hogy egyedülálló módon három miniszterelnök-helyettese legyen az új kormánynak: ő, Ludovic Orban PNL- és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A december 6-i választások nyomán kialakult parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve Klaus Iohannis államfő egy jobbközép koalíciót szorgalmazott, amely többséget biztosítana a törvényhozásban a három pártból álló komránynak, és ennek nyomán ültek tárgyalóasztalhoz a hétvégén a felek. Az eddig kisebbségben kormányzó, a választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött másodikként végző PNL Florin Cîțu pénzügyminisztert javasolta kormányfőnek, de megtartotta volna magának, pontosabban Ludovic Orban pártelnöknek a képviselőházi elnöki tisztséget is.

Az USR–PLUS szerint nem volt méltányos, hogy a PNL magának akarta a két funkciót: a pártszövetség Dacian Cioloșnak társelnöknek kérte a miniszterelnöki funkciót, vagy a másik társelnöknek, Dan Barnának a képviselőházi elnöki posztot. Kelemen Hunor szerint, ha a PNL állíthat miniszterelnököt, akkor a másik két koalíciós pártnak kellene osztoznia a parlament két házánai elnöki tisztségein.

Miután megegyezés nem született, a parlamentbe jutott pártok képviselői hétfőn Iohannisszal vettek részt a kormányalakítási konzultáción, ami után az elnök azt mondta, hogy még „nem adottak a feltételek” ahhoz, hogy hivatalosan kormányalakítási megbízást adjon valamelyik jelöltnek. Ezután az államfő közölte, hogy december 21-re, hétfőre hívta össze az új összetételű parlament alakuló ülését.

Dan Barna kedden állt a nyilvánosság elé azzal a javaslattal, hogy az USR alelnökét, Cătălin Drulă-t javasolja a képviselőház elnökének, ő pedig Kelemennel és Orbannal miniszterelnök-helyettesi funkciót töltsenek be. Sajóthírek szerint erről folytat megbeszélést a PNL és az RMDSZ elnöke, illetve az USR–PLUS két társelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?