Így emlékeznek idén a '89-es temesvári eseményekre

Temesvár önkormányzata és a forradalmárok helyi szervezetei december 16–22-én rendezvénysorozattal emlékeznek az 1989-es temesvári eseményekre, amelyeken a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve korlátozott lesz a részvétel. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja és a Temesvár Társaság szervezésében pedig kedden, 15-én tartanak megemlékezést.    

Szerdán dísztanácsüléssel indítja programsorozatát a polgármesteri hivatal, amelyen a rendszerváltást előidéző forradalom áldozataira emlékeznek, ezt követően megnyitják a Remember ’89: Pillanatok, Emberek, Tettek – 31 év a temesvári 1989-es decemberi forradalom óta (Remember 89: Momente, Oameni, Fapte - 31 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 la Timişoara) címet viselő képzőművészeti kiállítást, valamint bemutatják Adrian Kali 1989 közérthetően (1989 pe înţelesul tuturor) című kötetét. Mindkét kulturális esemény a Várbástya Kulturális Központban zajlik majd a közönség személyes részvétele nélkül.

Szintén szerdán 18 órától a Lloyd soron (Piaţa Victoriei) meggyújtják a „halhatatlanság mécseseit”, majd 23 óra 45 perctől a vértanúk templomában ortodox szertartás szerinti misét celebrálnak.

Csütörtökön gyásznapot tartanak Temesváron: délelőtt a Bánsági Ortodox Metropólia Katedrálisában szintén az áldozatokra emlékező szertartás lesz, amelyet követően megkoszorúzzák a templom előtt található emlékművet, illetve a hősök temetőjénél leróják kegyeletüket. Pénteken 18 órától a katedrális lépcsőjén gyújtanak mécseseket az elesettek emlékére.

Vasárnap délben szirénázással emlékeznek azokra, akiknek köszönhetően Temesvár lett „az ország első kommunizmus alól felszabadított városa”. 15 órától a Mária Terézia-bástyában kiállítás nyílik a forradalom emlékére, majd 17 órától elérhetővé teszik a Temesvári forradalom – 30 évvel később (Revoluţia de la Timişoara - după 30 ani) elnevezésű blogot, illetve bemutatnak két könyvet, az egyik a 31 évvel ezelőtti eseményeket, míg a másik a romániai tankönyvekben a forradalom megjelenítését taglalja.

Hétfőn, 21-én aTalálkozás az angyallal (Întâlnirea cu îngerul) című képes könyvet mutatnak be egy szimpóziummal egybekötve a Mária Terézia-bástyában. Kedden, 22-én minden, a temesvári ortodox püspökséghez tartozó templomban fáklyákat gyújtanak meg az áldozatok emlékére.

A magyar közösség 15-én, kedden emlékezik

Amint arról korábban beszámoltunk, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience, PEMC) és a Temesvár Társaság (Societatea Timișoara) szervezésében is tartanak megemlékezést 15-én, kedden. A Mária téri református templomban rövid beltéri megemlékezést, nemzetközi online konferenciát, két könyvbemutatót, végül pedig kültéri koszorúzást rendeznek a hagyományoknak megfelelően.

A megnyitót 14 órakor tartja Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, az EMNT elnöke. Az európai antikommunista forradalmak emlékezete címmel Lukasz Kaminski, a PEMC elnöke (online), A temesvári forradalom emlékezete címmel pedig Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke szólal fel.

14 óra 30 perctől Szilágyi Zsolt moderálja a Kisebbségek elnyomása a diktatúrában című online konferenciát, amelyhez honi és külhoni szakértők szólnak hozzá. 16 órakor kezdődik a könyvbemutató. Tőkés László Kiútkeresés a hazugság világából című friss kötetéről Zalatnay István (Magyarország) és Hermán M. János (Hollandia) teológiai doktorok beszélnek. Florian Mihalcea a Sǎ nu uitǎm című reprezentatív PEMC-kiadványt mutatja be, ennek magyar nyelvű változata a 30. évfordulóra jelent meg tavaly.

A zárszót követően 17 órakor szűk körben helyezik el a megemlékezés koszorúit a templom falán lévő emléktábláknál.

(Címlapkép: Wikipédia)

Kapcsolódók

Kimaradt?