Kormányalakítási konzultációk: nemzeti egységkormányt akar a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nemzeti egységkormány alakítását javasolta a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői konzultáción, és Alexandru Rafilát jelölte a miniszterelnöki tisztségre - nyilatkozta az alakulat elnöke a Cotroceni-palotában zajlott tárgyalás után.

Marcel Ciolacu szerint Iohannis elnök "tiszteletreméltónak" nevezte a Rafila jelölésére vonatkozó javaslatot.  A PSD elnöke kifejtette, kizárólag a nemzeti egységkormány alakításának lehetőségéről tárgyaltak az államfővel, akivel azt is közölték, hogy a PSD meglátása szerint a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között a hétvégén zajlott "nevetséges" koalíciós tárgyalásoknak "nincs helyük egy valódi demokráciában".

Hozzátette, a világjárvány kiváltotta egészségügyi és gazdasági válság miatt nehéz időszakon megy át az ország, és ebben a helyzetben nem engedhet meg magának "egy törékeny parlamenti többséget", ezért tartják a nemzeti egységkormányt a legjobb megoldásnak. "Ebben a politikai konstrukcióban természetesen a választásokat megnyert pártnak kell adnia a miniszterelnököt" - nyomatékosította Ciolacu.

(Címoldalon: az államfő a PSD küldöttségével tárgyal | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?