FRISSÍTVE – Vasárnap folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ

FRISSÍTVE: Három szinten zajlanak a szombaton kezdődött koalíciós tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ között: a politikai irányvonalakról, a kormányprogramról, valamint a parlamenti többség működéséről – áll a három párt éltal közösen kiadott délutáni nyilatkozatban.

E szerint a politikai tárgyalásokon mindegyik alakulat kifejtette álláspontját a múlt vasárnapi parlamenti választások nyomán kialakult parlamenti erőviszonyok alapján összeálló kormánykoalíció megszervezéséről és annak működéséről.

„Ami a kormányprogramot illeti, a felek megegyeztek ennek struktúrájában és abban, hogy hogyan hozzák összhangba a három politikai alakulat programját, több fejezetben pedig előrelépés történt – írták. – A felek lefektették a parlamenti együttműködés alapjait, amelyek a többség működését elősegítik.

Anélkül, hogy konkrétumokat említettek volna, azt írták, hogy „a három alakulat vezetői kinyilvánították azt a szándékukat, hogy stabil kormányzásra van szüksége Romániának, amely megoldást nyújthat a válságból való kilábalásban, és elhozza azokat a reformokat, amelyekre szüksége van az országnak”.

A három párt vasárnap holnap folytatja az egyeztetéseket, amiről a következő napokban is közös, hivatalos tájékoztatókat küldenek – közölték. A nyilatkozatot Ludovic Orban, a PNL elnöke, Dan Barna és Dacian Cioloș, az USR–PLUS társelnökei, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök írta alá.

A parlamentbe jutott öt párt vezetői hétfőre hívta konzultációra Klaus Iohannis államfő.

Sajtóinformáció: a PNL mind a kormányt, mind a képviselőházat vezetné

A Hotnews a tárgyalásokon résztvevők némelyikének névtelenül adott nyilatkozataira arról írnak, hogy a megbeszélések – ötórányi egyeztetés után – tulajdonképpen megrekedtek amiatt, mert mind a PNL, mind az USR–PLUS magának (Ludovic Orban, illetve Dan Barna pártelnököknek) szeretné a képviselői házelnöki tisztséget.

Az USR–PLUS egyébként vagy a házelnöki, vagy a kormányfői posztra tart igényt, míg a PNL mindkettőre. Ez az USR–PLUS és az RMDSZ szerint sem „korrekt”, és a liberálisoknak több rugalmasságot kellene tanúsítaniuk.

Egyébként az USR–PLUS vezetői még a koalíciós tárgyalások előtt leszögezték: nem egy „PNL köré szerveződő” kormányt képzelnek el, hanem „a PNL-vel és az RMDSZ-szel közös” kormányzást, ami nem fölé-, hanem mellérendeltségi viszonyt feltételez.

Kapcsolódók

Kimaradt?