A kormányalakításról konzultál hétfőn az államfő a parlamenti pártokkal

Konzultációt tart hétfőn Klaus Iohannis a parlamenti pártok politikusaival a leendő miniszterelnök-jelölt személyéről. Az is elképzelhető, hogy az államfő csak napok múlva jelenti be, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Mint ismert, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR-PLUS) és az RMDSZ hétvégi koalíciós tárgyalásai eredménytelenül zárultak. Patthelyzetet sajtóértesülések szerint az okozott, hogy a PNL és az USR-PLUS egyaránt ragaszkodik a képviselőház elnöki tisztségéhez. Elképzelhető, hogy az államfővel tartott hétfői konzultáció kibillenti a holtpontról a koalíciós tárgyalásokat.

Az USR-PLUS mindenesetre úgy döntött, hogy saját miniszterelnököt javasol Dacian Cioloș személyében. A PNL kormányfőjelöltje már ismert, Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszter. Az RMDSZ hétfő délelőtt dönti el, javasol-e saját miniszterelnök-jelöltet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje Alexandru Rafila mikrobiológus.

Az elnöki hivatalban tartott konzultációkat a következő program szerint tartják:

  • 11 óra - Szociáldemokrata Párt (PSD)
  • 12 óra - Nemzeti Liberális Párt (PNL)
  • 13 óra - Mentsétek meg Romániát Szövetség - Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS)
  • 14 óra - Románok Egységéért Szövetség (AUR)
  • 15 óra - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)
  • 16 óra - a parlamentben képviselt nemzeti kisebbségek csoportja

Az elnöki hivatalhoz közel álló források szerint elképzelhető, hogy az államfő csak az új parlament december 21-i megalakulása után jelenti be, hogy kit bíz meg kormányalakítással, hogy időt hagyjon a három jobboldali pártnak a koalíciós tárgyalások véglegesítésére.

A miniszterelnök-jelölt a nevesítéstől számított 10 napon belül bizalmi szavazást kér a parlamentben a kormányprogramra és a kormány összetételére. A kormány programját és tagjainak jegyzékét a képviselőház és a szenátus együttes ülésen vitatják meg. A parlament a képviselők és a szenátorok többsége voksával szavaz bizalmat a kormánynak.

(Címoldalas fotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?