Csak részben tartják online az adventi ünnepségeket Csíkszeredában

Meg kell maradnia a reménynek, hogy hamarosan kilábalunk a társadalmat és az egészségügyet próbára tevő válságból – ez az elgondolás vezette arra Csíkszereda önkormányzatát, hogy a járványügyi korlátozások mellett is közösségi élményt teremtsenek a városban az adventi időszakra – mondta Korodi Attila polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Többéves hagyomány Csíkszeredában a városi adventi koszorú gyertyáinak közösségi meggyújtása vasárnaponként, amelyen a vallásos áhítat mellett gyermektánccsoportok, kórusok lépnek fel, és teszik ünnepélyesebbé a várakozást.

Idén is a lehetőségekhez mérten ragaszkodik a város ezekhez a hagyományokhoz, de több változás is történik, például az adventi koszorú átkerült a központi parkba, ahol egy második karácsonyfát is felállítottak. A megszokott, Majláth Gusztáv Károly téri karácsonyfa is megmaradt.   

Idén a város lakossága az önkormányzat Facebook-oldalán élő közvetítésen keresztül követheti az adventi eseményeket minden vasárnap 17 órától. Advent első vasárnapján a csíksomlyói kegytemplom kórusa tart előadást, a második vasárnapon a Lux Aurumque kamarakórus lép fel. Advent harmadik vasárnapján Ádám Katalin és a csíkszeredai Serketáncosok énekesei adnak elő karácsonyi népi énekeket, míg a várakozási időszak utolsó vasárnapján a csobotfalvi hagyományőrzők betlehemest mutatnak be – ismertette a programot Sógor Enikő.

Az alpolgármester megjegyezte, soha nem volt olyan nagy szükség arra, hogy ezt a hangulatot, a közösségi élményt megteremtsék, mint idén. Az online követhető rendezvénnyel próbálja a város megkeresni az egyensúlyt a járványügyi előírások és az adventi ünnepi hangulat átadása között.  

Prigye Kinga, a polgármesteri hivatal munkatársa azt is elmondta, hogy advent első vasárnapjától fokozatosan gyúlnak ki az ünnepi fények a város különböző részein. December 5-én és 19-én a Szabadság tér szomszédságában található promenádon kézművesvásárt tartanak. December 5-én biciklis Mikulások járják majd a várost, és minden gyermeket megörvendeztetnek egy kis aprósággal. December 4–11. között pedig Mikulásvonat közlekedik a központi parkban, amelyre szintén a gyermekeket várják majd.

A városvezetés elmondta, hogy a következő években az eddigiekhez viszonyítva még hangsúlyosabban figyelnek a karácsonyi ünnepkör hangulatának megteremtésére Csíkszeredában, amelynek fő helyszíne a park lesz. Gyermekváros, karácsonyi vásár és különböző tematikus rendezvények várják majd a helyieket.

Kapcsolódók

Kimaradt?