Nagyot lódított Iohannis a koronavírus-tesztek számát illetően. Mutatjuk a valóságot

Az államfő harmadával becsülte túl az idehaza végzett tesztek számát. A tesztelések számának a lakosságéhoz viszonyított arány tekintetében az utolsó között vagyunk az EU-ban. 

Azért nem nő az elvégzett koronavírus-tesztek száma, mert a napi 50 ezer teszt a rendszer maximumát jelenti, jelentette ki Klaus Iohannis szerda esti sajtótájékoztatóján. Az államfő nagyon elvetette a sulykot, a valós tesztszám ugyanis meg sem közelíti az említett értéket.

Az Európai  Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) lejelentett hivatalos adatok szerint ezidáig a legtöbb tesztet az év 46., november 9. és 15. közötti hetében végezték Romániában, szám szerint 212 796-t. Ez 30 399-es napi átlagnak felel meg. A valóság kicsit más, hétvégén az átlagnál alacsonyabb az elvégzett tesztek száma, míg a munkanapokon magasabb, 35 ezer körüli.

Ha a napi tesztelési kapacitás valóban 50 ezer lenne, ahogy azt Iohannis állítja, akkor a heti tesztszám 300 és 350 ezer között kellene mozogjon. A 47. hétben, vagyis november 16. és 22. között, ha minimális mértékben is, de lanyhult a tesztelési aktivitás, a heti érték 207 681 volt.

Csúcsra járatott rendszer

Abban a tekintetben ugyanakkor igazat mondott az elnök, hogy munkanapokon csúcsra van járatva a tesztelési rendszer, a meglévő technikai és emberi erőforrásokból nem lehet többet kihozni.

L. és neje, O., múlt csütörtökön észleltek magukon koronavírus fertőzésre utaló tüneteket, elvesztették a szaglásukat és az ízlelő képességüket. Telefonon jelentették, hogy fertőzésgyanúsak, s tesztelést kértek. A területileg illetékes közegészségügyi igazgatóság munkatársa öt nap múlva, a következő hét keddjén hívta vissza őket, s azt kérdezte: „Még mindig teszteltetni akarják magukat?”. „Az volt a benyomásunk, hogy le akar beszélni bennünket. Mondtuk, hogy már nem” – mesélte az élményeit L., aki a feleségével egyetemben önkéntes házi elkülönítésben tartózkodik az első tünetek jelentkezése óta.   

A sereghajtók között vagyunk

Románia egyébként az Európai Unió sereghajtói közé tartozik a tesztek számát a lakosságéra vetítő tesztelési ráta tekintetében. Az ECDC adatai szerint az elmúlt két hétben nálunk 1,096 tesztelés esett 100 ezer lakosra. Ennél alacsonyabb tesztelési ráta csak Bulgáriában és Lengyelországban volt. Magyarországon 1,441, Németországban 1,886, Svédországban 2,486, Dániában 8,377, míg a listavezető Luxemburgban 11,034 volt a mutató értéke.

Minél magasabb a tesztelési ráta, annál pontosabb az összkép a fertőzések valós számát tekintve. Az alacsony tesztelési rátájú országokban, amilyen Románia is, a koronavírussal fertőzöttek valós száma lényegesen magasabb annál, ami a statisztikákban szerepel.

Románia nemzetközi összehasonlításban elég rosszul áll a pozitivitás arány tekintetében is, ami azt mutatja, hogy az elvégzett tesztek hány százaléka lett pozitív egy adott időintervallumban. Az ECDC legfrissebb adatai szerint nálunk 26,4 százalék a pozitivitás arány. Ennél csak Lengyelországban (47,7 százalékos pozitivitás), Bulgáriában (37,9) és Horvátországban (29,7) rosszabb a helyzet.

Magyarországon 22,3 a pozitivitás arányszám, míg a legjobban Málta (4), Észtország (3,6), Írország (3,5), Norvégia (2,6), Dánia (2,4), Finnország (2) és Izland (1,5) áll. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elvégzett tesztek száma akkor elégséges, ha a pozitív eredmények aránya 5 százalék körüli.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?