Kihallgatták a bákói rendőrségen Tamás Sándort egy úzvölgyi istentisztelet miatt

 

Tanúként kihallgatták kedden a Bákó megyei rendőrségen Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnököt egy Úzvölgyével kapcsolatos ügyészségi ügyben.

A politikus a Maszolnak elmondta, hogy a település katonatemetőjében tavaly május 12-én tartott ökumenikus istentisztelet miatt idézték be. A nyomozó pedig arra volt kíváncsi, ismer-e valakit a szertartáson megjelent hagyományőrző huszárok közül.

Tamás Sándor beidézése ugyanis annak a bűnvádi eljárásnak a része, amelyet a moinești-i ügyészség indított a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma feljelentése nyomán. A székelyföldi románok szervezete azt kérte a román hatóságoktól, hogy tiltsák be a székelyföldi hagyományőrző huszár egyesületeket, mert ezek „paramalitarista mozgalmak”.

„Én is ott voltam ezen a tavalyi ökumenikus istentiszteleten. Ezt onnan is tudhatták, hogy annak idején fotót is posztoltam az eseményről a Facebook-oldalamon. Elmondtam a nyomozónak, hogy senkit sem ismerek az istentiszteleten résztvevő hagyományőrző huszárok közül, és ezt írásba is adtam” – számolt be a háromszéki tanácselnök.

Bákó 2. Jól sejtettem! Úzvölgy volt a téma: nem tudják sem megemészteni, sem leszállni róla. Korrekt, rendes volt a...

Közzétette: Tamás Sándor – 2020. november 17., kedd

Tamás Sándor elmondta, hogy jogi vitába is keveredett a nyomozóval, mert szerinte a moinești-i ügyészségnek nincs illetékessége kivizsgálni az Úzvölgyében történt feltételezett bűncselekményeket. A büntetőjogi perrendtartás szerint ugyanis a bűnvádi eljárást a területileg illetékes vádhatóságnak kell lefolytatnia, és ez esetben ez a csíkszeredai ügyészség, mert a feltételezett bűncselekmény helyszíne Úzvölgye.

„Még a bíróságok hivatalos honlapja szerint is Úzvölgye Csíkszeredához tartozik. A nyomozó azt válaszolta, hogy ez a dosszié már Bukarestet is megjárta, és a legfőbb ügyészég utalta át a moinești-i ügyészségre” – magyarázta a politikus.

Tamás Sándor úgy tudja, hogy ő volt az első beidézett tanú ebben az ügyben. „Szívesen ellátom tanácsokkal azt, akit ugyanebben az ügyben beidéznek még” – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?