Közel nyolcszáz szavazókörzetet alakítanak ki külföldön

Összesen 748 külföldi szavazókörzet kialakítását javasolja a külügyminisztérium az Állandó Választási Hatóságnak (AEP) az ország határain kívül a december 5-én és 6-án zajló parlamenti választásokra.

A külügy keddi tájékoztatása szerint a legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban alakítják ki, szám szerint 140-et (a 2019-es elnökválasztáson 143 volt), Olaszországban 137 lesz (az elnökválasztáson 142 volt), Németországban 61 lesz a tavalyi 80-hoz képest, Nagy-Britanniában 50 a tavalyi 72-höz mérten, Franciaországban 48 a tavalyi 50-hez képest, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 36 a 2019-es elnökválasztáson jegyzett 38-hoz viszonyítva.

Továbbá a Moldovai Köztársaságban 30 szavazókörzet kialakítását javasolja a külügy (tavaly 37 volt), Belgiumban 19 (tavaly 23 volt), Ausztriában 17 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Írországban 16 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Hollandiában 15 (tavaly 25 volt), Görögországban 11 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Norvégiában 10 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Dániában 10 (tavaly 12 volt), Portugáliában 9 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Kanadában 7 (tavaly 9 volt), Svájcban 7 (tavaly 8 volt), Ausztráliában és Új-Zélandon 7 (ugyanennyi volt az elnökválasztáson is), Magyarországon 7 (tavaly 6 volt), Finnországban pedig 4 szavazókörzet lesz (tavaly 3 volt).

A külügy ugyanakkor emlékeztet, hogy a Máltán és Nigériában elrendelt járványügyi intézkedések nem teszik lehetővé szavazóhelyiségek kialakítását ezekben az országokban, és objektív okok miatt Venezuelában, illetve Észak-Koreában sem alakítanak ki szavazókörzeteket. Venezuelában biztonsági okok miatt felfüggesztették a diplomáciai képviselet tevékenységét, Észak-Korea pedig lezárta határait, így ide nem lehet eljuttatni a választáshoz szükséges anyagokat.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap áll a rendelkezésükre, hogy leadják voksukat a parlamenti választáson: december 5-én, szombaton és december 6-án, vasárnap szavazhatnak. A szavazókörzetek kialakítására vonatkozó javaslatot a külföldön élő közösségekkel folytatott egyeztetés, illetve a www.votstrainatate.ro platformra beérkezett igénylések alapján dolgozták ki.

(A nyitókép illusztráció | Adobe Stock-fotó)

Kapcsolódók

Kimaradt?