Tragédia Piatra Neamțon: felfüggeszti választási kampányát a PNL, a PSD és az USR

Leállítja két napra választási kampányát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Piatra Neamţ-i tragédia áldozatai iránti tiszteletből – közölte vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök, aki egyben a párt elnöke is.

„Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk hétfőre tervezett rendezvényünket és két napra leállítjuk kampányunkat azok iránti tiszteletből, akik életüket vesztették vagy megsérültek a tűzvészben" – mondta Orban. A PNL hétfőn tervezte bemutatni a Fejlesztjük Romániát című kormányprogramját.

Vasárnap délelőtt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti kampányát, majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is közölte, hogy hasonlóképpen döntött.

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke ezzel szemben úgy véli: „nem segít az embereken” a kampány szüneteltetése, és szerinte egy „hadseregnyi orvos” a televíziók stúdióiban kampányol, ahelyett, hogy betegeket gyógyítana. A Pro Románia elnöke Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „nem is számított arra”, hogy Klaus Iohannis államfő a miniszterelnök lemondását kéri, mint öt évvel ezelőtt, a Colectiv tűzvész esetében tette, holott az egy privát klub volt, nem egy közkórház. (Akkor Ponta volt a PSD-párti miniszterelnök, és a tragédia nyomán kirobbant tömegmegmozdulások nyomán megbukott a kormánya.)

Mint köztudott, tíz ember meghalt szombat este, amikor tűz ütött ki a Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán. További hét ember súlyosan megsebesült, köztük az ügyeletes orvos, aki testének mintegy 40 százalékán súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?