Piatra Neamţ: az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat, és megállapították, honnan indult el a tűz

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat a Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán történt tűzeset kapcsán, és megállapították, hogy a kórteremben mely helyen ütött ki a tűz – jelentette be a legfőbb ügyészség.

A vasárnap este kiadott közleményben a legfőbb ügyészség beszámolt az ügy kapcsán indított vizsgálat állásáról: elrendelték a tűz halálos áldozatainak a boncolását, és eddig négy halott boncolását végezték el; megállapították továbbá azt a helyet a kórteremben, ahonnan a tűz elindult, és bevizsgálják a terem orvosi készülékeit és berendezéseit; megvizsgálják a kórházi személyzet bejegyzéseit; megállapították, kiket kell kihallgatni az ügyben, és el is kezdték a kihallgatásokat. Korábban azt mondták, hogy egy infúziós pumpa gyulladt ki.

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel kezdte el a vizsgálatot a Piatra Neamţ-i kórházban az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében; a helyszínre ügyészekből, rendőrökből és tűzvizsgálati szakértőkből álló csapat szállt ki.

A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette. Marius Iacob szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt, és a csapat tagjai minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy a vizsgálat kockázatmentesen zajlódjon.

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított in rem, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást a Piatra Neamţ-i kórháztűz ügyében, amelyben 10 páciens vesztette életét. Eredetileg a Neamţ megyei ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a legfőbb ügyészség.

A Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombaton 18.30-kor ütött ki tűz. Az osztály két kórtermében összesen 17 beteget kezeltek, mindannyian koronavírus-fertőzöttek voltak. Tíz páciens meghalt, az ügyeletes orvos súlyos égési sérüléseket szenvedett; őt egy brüsszeli katonai kórházba szállították. Hat beteget átszállítottak az éjszaka folyamán a leţcani-i, covidos pácienseket kezelő mobilkórházba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?