Kórháztűz: büntetőjogi felelősségre vonásról beszélt a kormányfő

Ha a vizsgálat során megállapítást nyer, hogy az igazgató tehető felelőssé a Piatra Neamţ-i kórházban történt tragédiáért, menesztik tisztségéből vagy akár bűnvádi eljárás is indulhat ellene – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban szerint maga a kórházigazgató nyilatkozta korábban, hogy átalakításokat végeznek az épületen belül, hogy néggyel több beteget tudjanak fogadni az intenzív osztályon. A kormányfő ugyanakkor azt állította, ilyen munkálatok esetén szükség van egy tervre, illetve engedélyre a megyei közegészségügyi igazgatóság részéről, utóbbi azonban semmiféle értesítést nem kapott ez ügyben.

„A rendelkezésünkre álló információk alapján márpedig sor került néhány munkálatra a második emeleten. Többek között felhúztak egy gipszkarton falat, állítólag ezzel választották el az adminisztratív személyzetet a kórházi osztálytól. Ugyanakkor más munkálatok is voltak, többek között konnektorokkal és más szerelésekkel kapcsolatosak" – magyarázta.

A Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán szombaton kiütött tűzben tíz beteg meghalt, további hét személy pedig súlyosan megsérült, köztük az ügyeletes orvos is, aki testének 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket. Őt már a brüsszeli katonai kórház égési sérülteket ellátó részlegén kezelik – mondta Orban.

A kormányfő szerint a legjobb ellátásban részesül. A miniszterelnök ugyanakkor kérte az újságírókat, ne zavarják folyamatos telefonhívásokkal a brüsszeli kórház munkáját. „Minket tájékoztatnak a hős orvos egészségi állapotának alakulásáról, és amint releváns információink lesznek, közölni fogjuk a médiával" – tette hozzá.

Ludovic Orban az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését is kérte vasárnap, a beavatkozásokat irányító országos központ Ciolpani-ban összehívott gyűlésén. Közölte: a közegészségügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közös csapatokat fog létrehozni, amelyek minden intenzív terápiás osztályt leellenőriznek majd az országban, megvizsgálják a gázberendezéseket, és felmérik a páciensek és orvosok biztonságát.

Hozzátette: kérte, hogy humánerőforrás-mozgósítással támogassák a közegészségügyi igazgatóságokat és a mentőszolgálatokat, amelyek fokozott túlterheltséggel dolgoznak, valamint a kórházak, elsősorban az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését.

Kapcsolódók

Kimaradt?