banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Dâmbovița megyében betiltották a „Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondatot

 

Dâmbovița megye választási bizottsága betiltotta a "Tolvajlás nélküli Romániát" jelmondat használatát, amellyel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányol országszerte a december 6-i parlamenti választásokra - közölte csütörtökön a Mediafax.

A hírügynökség az USR közleménye alapján azt írta: a hatóság lejárató szándékúnak minősítette a párt választási jelmondatát, és betiltotta használatát. A Dâmbovița megyei választási bizottságnál a tavaly őszig kormányon, azóta pedig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete tett panaszt, mivel úgy értékelte: a szlogen diszkriminál, gyűlöletet szít, és hátrányosan érinti a választásokon induló összes ellenjelöltet.

A PSD a választási törvény azon cikkére hivatkozott, amely tiltja az olyan választási üzeneteket, amelyek fajgyűlölet, zsidóellenességet, idegengyűlöletet, vagy bármely más hátrányos megkülönböztetésen alapuló gyűlölködést gerjesztenek, illetve igazolnak.

Biroul Electoral de Circumscripție Dâmbovița a admis, azi, sesizarea PSD care a cerut interzicerea promovării sloganului...

Közzétette: Uniunea Salvați România - USR – 2020. november 12., csütörtök

Az USR közleménye szerint a jelmondat nem egy embercsoport ellen irányul, hanem egy, az alkotmányban és a büntetőjogban is megjelenő értéket, alapelvet hirdet. "Furcsának tartjuk, hogy egy politikai párt - ez esetben a PSD - hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hogy tolvajlás nélküli Romániát akarunk" - kommentálta az esetet az USR, hozzátéve, hogy a központi választási bizottságnál fognak fellebbezni a Dâmbovița megyei döntés ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?