Így szervezik át és teszik hatékonyabbá a sepsiszentgyörgyi városházát

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat rendkívüli ülésen dönt a városháza szerkezeti felépítésének átszervezésén, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegyék az önkormányzat és alárendelt intézmények tevékenységét, számolt be Antal Árpád. A polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az átszervezéssel erősíteni szeretnék a pályázati, közbeszerzési és beruházási osztályokat, hiszen az elmúlt időszakban sok pályázatot nyert a város, ezek lebonyolításához több munkatársra van szükség, illetve a következő időszakban is sok pályázatot készülnek benyújtani. 

A városháza átszervezése ugyanakkor több iroda, osztály és igazgatóságot is érint, ezek összevonása révén kevesebb vezetői tisztséget betöltő személyzetre lesz szükség, ám nem kerül sor elbocsátásokra, mivel vannak olyan vezetői tisztségek, amelyek nincsenek betöltve és az osztályok, igazgatóságok összevonásával vezető kerül az élükre, mondta Antal Árpád, aki szerint így történik például a gazdasági és a pénzügyi igazgatóságok összevonásával is.  

A polgármester kifejtette: az elmúlt mandátum végén nem akarták meglépni a szükséges átszervezést, hogy az új önkormányzati testület határozza meg a most kezdődött mandátum prioritásait és az alapján alakítsák ki a szerkezetet, hogy a tervezett programokat kivitelezni lehessen. Hozzátette: megváltoztatják a sepsiszentgyörgyi alpolgármesterek hatásköreit is, amely értelmezése szerint most közelít az ideálishoz. 

Az elmúlt 12 évben 4 alpolgármesterrel dolgozott együtt, és közülük három – Tóth Birtan Csaba, Sztakics Éva és Bálint József – technikai ember volt, hasonlóképpen Czimbalmos Csaba városmenedzser is, míg Tischler Ferenc alpolgármester a szociális ügyekkel foglalkozott, emiatt nem minden esetben sikerült tökéletesen szétosztani a feladatokat közöttük, például egyik alpolgármester irányította a közbeszerzési irodát, a másik a beruházási irodát, amelyek tevékenysége összefügg. Az új szerkezeti beosztásban mindezek egy alpolgármester – Tóth Birtan Csaba – és a polgármester irányítása alá kerülnek. 

Antal Árpád közölte, a következő időszakban több állást is meghirdet a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal és az alárendeltségébe tartozó intézmények, szeretnék jó szakemberekkel feltölteni az állományt. Hozzátette: a következő két évben jelentősen digitalizálják a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, online procedúrákat dolgoznak ki és egyszerűsítik a folyamatokat. 

Ezt egyébként a sepsiszentgyörgyi gazdasági konzultatív tanács is szorgalmazza. A polgármester példaként említette, hogy teljesen meg szeretnék szüntetni a vállalkozások működési engedélyeinek évenkénti láttamozását. „Azt szeretnénk, hogy profi, gyors és hatékony legyen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és egyszerű legyen az ügyintézés úgy a vállalkozóknak, mint magánszemélyeknek” – összegzett Antal Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?