Letette a hivatali esküt Dominic Fritz, Temesvár német állampolgárságú polgármestere

Letette pénteken a hivatali esküt Dominic Fritz, Temesvár német állampolgárságú polgármestere. A megválasztott polgármester és a képviselőtestületi tagok beiktatására azt követően kerülhetett sor, hogy a bíróság elutasította a kifogásokat, és szerdán igazolta Dominic Fritz mandátumát.

Fritz megválasztását arra hivatkozva kifogásolták többen is a bíróságon, hogy a polgármester nem román állampolgár. A politikus az ítéletről szólva kijelentette: a közös Európa eszméje győzött, az az elv, hogy bármely európai polgár jelölt lehet a lakhelyéül választott településen. Úgy vélte: az ítélet azok a román állampolgárok számára is győzelem, akik Európa más országaiban telepedtek le, hiszen megerősíti, hogy részt vehetnek a közéletben, ott, ahol élnek.

Beiktatását követő beszédében Dominic Fritz azt mondta: a járvány legnehezebb időszakában veszi át a város vezetését, amikor fájdalmas döntéseket kell hozni, de nem félti Temesvárt, hiszen a város lakói az egyéni felelősségérzetükkel, a közösségi szolidaritással és az újító szellemükkel a történelem során mindig képesek voltak jó választ adni a kihívásokra.

A más pártok színeiben a mandátumot nyert helyi képviselőkhöz szólva kijelentette: csak azért vannak versenyhelyzetben, mert a verseny biztosítja a fejlődést, de a harcot együtt kell vívniuk „a várost fertőző mindenféle vírusok ellen".

De azi sunt Primarul Timișoarei! Vă mulțumesc că ați fost lângă mine în această zi importantă pentru noi toți. Am...

Közzétette: Dominic Fritz – 2020. október 30., péntek

 

Az egyházak, a kulturális élet képviselői, a civil aktivisták, és a város életében aktív szerepet vállaló polgárok mellett a nemzeti kisebbségeknek is üzente, hogy Temesvárnak szüksége van rájuk.

A Németországban született, semmilyen romániai felmenővel nem rendelkező Dominic Fritz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként nyerte meg a szavazatok 53,2 százalékával a temesvári polgármester-választást. A 27 tagú helyi tanácsban az USR 12, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilenc, és a baloldali pártok összesen öt mandátummal rendelkeznek. Az RMDSZ-nek – mely az elmúlt ciklusban két képviselővel volt jelen a tanácsban és alpolgármesteri tisztséget is kapott – idén nem sikerült átlépnie az öt százalékos választási küszöböt.

A 36 éves Dominic Fritz középiskolai tanulmányai után önkéntesként érkezett először Temesvárra. Megszerette a várost, ahol később szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet hozott létre. Megtanult románul, és lakást is vásárolt Temesváron. A Bánság fővárosában elindított projektjeire abban az időszakban is figyelt, amikor Horst Köhler volt német köztársasági elnök irodavezetőjeként dolgozott. A választási kampány idején közzétett videoüzenetében Horst Köhler látnoknak, kiváló menedzsernek és a politika megszállottjának nevezte egykori munkatársát. Elmondta: a politikában és a közigazgatásban eltöltött 40 éve alatt kevés olyan emberrel dolgozott együtt, aki annyira rátermett lenne a vezetői szerepre, mint Dominic Fritz.

(Nyitóképen: Nicolae Robu volt polgármester átadta a város kulcsát az utódjának)

Kapcsolódók

Kimaradt?