Érvényesítette a törvényszék Fazakas Miklós zilahi alpolgármester képviselői mandátumát

A Szilágy Megyei Törvényszék elfogadta Fazakas Miklós zilahi alpolgármester fellebbezését, és érvényesítette az RMDSZ színeiben megválasztott politikus önkormányzati képviselői mandátumát.

A jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte szerdán. A határozat lehetővé teszi, hogy az RMDSZ politikusa elfoglalja helyét a képviselőtestületben.

Az első fokon eljáró Zilahi Bíróság azért nem érvényesítette Fazakasnak a szeptember 27-i helyhatósági választásokon mandátumát, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) korábban összeférhetetlenséget állapított meg a politikusnál. Az ANI azt találta törvénybe ütközőnek, hogy 2012. július 23. és augusztus 28. között egy időben töltötte be az alpolgármesteri tisztséget, és képviselte a várost a helyi közszállítási vállalat igazgatótanácsában. Az alpolgármester korábban elmondta: a helyi tömegközlekedési vállalat igazgatótanácsának két ülésén vett részt, ezért semmilyen javadalmazásban nem részesült, és 2017 óta már nem is tilos az ilyen tisztségeknek a halmozása.

Zilahon várhatóan jövő héten alakul meg a szeptember végi választások utáni új önkormányzati testület. A helyi tanácsban az RMDSZ képezi a mérleg nyelvét a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali pártok között. A PSD kilenc, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) öt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) négy, az RMDSZ pedig három mandátumot szerzett.

Fazakas Miklós az MTI-nek elmondta: szóbeli megegyezés született a PSD-vel hogy folytatják a zilahi együttműködést, az RMDSZ pedig továbbra is őt jelöli az alpolgármesteri tisztségre. Megjegyezte: a jobboldali pártok is keresték, de két okból is a baloldallal szövetkeznek. Egyfelől az elmúlt négy évben jó együttműködés alakult ki a PSD és az RMDSZ között, másfelől pedig Zilahon Ionel Ciunt szociáldemokrata politikust választották polgármesterré, és nem szolgálná a város érdekeit, ha ellenzéki többség jönne létre a tanácsban.

Fazakas Miklós megjegyezte: hasonló megfontolás alapján szövetkezik az RMDSZ a Szilágy megyei önkormányzatban a jobboldali pártokkal. Hozzátette: a szövetség a megyei tanácsban szintén a mérleg nyelve a jobb és a baloldal között. A megyei önkormányzat élére azonban a nemzeti liberális Dinu Iancu Sălăjanut választották a szeptember végi önkormányzati választásokon. A megyei testületben a PNL 11, a PSD tíz, az RMDSZ hét és az USR két mandátumot szerzett. A testület csütörtökön tartja alakuló ülését, és az RMDSZ arra számít, hogy megőrzi a megyei alelnöki tisztséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?