Nem igazolta a bíróság Zilah RMDSZ-es alpolgármesterének mandátumát

Korábbi összeférhetetlenségi ügye miatt nem igazolta a bíróság Fazakas Miklós, Zilah alpolgármesterének szeptember végén szerzett önkormányzati képviselői mandátumát – írta szerdai számában a Krónika.

Fazakas Miklós az RMDSZ polgármesterjelöltjeként vett részt a választásokon, és megtörténhet, hogy önkormányzati képviselőként sem folytathatja a munkát. Az előző mandátumában zilahi alpolgármester fellebbezett a bírósági határozat ellen.

Esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) azt kifogásolta, hogy 2012. július 23. és augusztus 28. között egyszerre töltötte be az alpolgármesteri tisztséget, és képviselte a várost a helyi közszállítási vállalat vezetőtanácsában.

Az alpolgármester a Krónikának elmondta: a helyi tömegközlekedési vállalat igazgatótanácsának két ülésén vett részt, ezért semmilyen javadalmazásban nem részesült, sőt később, amikor kiderült, hogy nem viselheti mindkét tisztséget, az önkormányzat is a fizetése öt százalékának a megvonásával büntette. Ráadásul 2017 óta már nem is tilos az ilyen tisztségeknek a halmozása.

Fazakas Miklós elmondta, a zilahi önkormányzatban az RMDSZ három képviselője képezi a mérleg nyelvét a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali pártok között. A PSD 9, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 5, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 4 mandátumot szerzett. Úgy vélte: ha bejut a tanácsba, egész biztos, hogy ismét alpolgármesterré választják, hiszen erről megállapodás született a PSD-vel.

Az üggyel kapcsolatban a Maszol is megkereste Fazakas Miklóst, aki kérdéseinkre azt válaszolta, hogy addig nem szeretne nyilatkozni, amíg nem születik végleges döntés az ügyében.

Romániában a korrupcióellenes harc jegyében vezettek be szigorú összeférhetetlenségi szabályokat, és a törvény azt is megszabja, hogy azok a politikusok, akik vétettek e szabályok ellen, az ANI által megszabott ideig nem viselhetnek köztisztségeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?