„Nem lehet az, hogy egy egész egyházkerület ne tudna 24 árva gyermeket felneveltetni”

A hegyközkovácsi gyülekezetből összegyűlt adományokat vitte el Élesdre, a Kajántó Mária Gyermekotthonba Forró László kovácsi lelkész és egyházkerületi főjegyző, aki egyúttal nem hivatalos vizitáció keretében beszélgetett el Balla Júlia igazgatóval az otthon működtetésének nehézségeiről. Erről maga a főjegyző számolt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) Facebook-oldalán.

„A gyermekotthon működését két – rajtuk kívül álló gond – árnyékolja. A jövőbeli működésre nézve nem kedvez a jogalkotás trendje. A nagyobb árvaházi intézmények (tip rezidenţial) helyett a családi ellátás (tip familiar) került előtérbe. Vagyis a gyermekeket nevelőszülőknél vagy kisebb intézményekben kell elhelyezni” – vezeti fel a témát Forró László. Hozzáteszi: ezen törekvésekkel csak egyetérteni lehet, és az élesdi református gyermekotthon működése éppen belefér a kialakult rendbe.

A 24 gyermek ellátását biztosító intézmény két épületrészben működik, és éppen néhány éve szándékoztak egybenyitni a két szárnyat. Anyagi lehetőségeik nem voltak, most pedig a kisintézményi ellátást előtérbe helyező, legfeljebb 12 gyermek nevelését engedélyező törvénynek eleget tudnak tenni, úgy, hogy a két épületben, kétszer 12 fővel működnek. Forró László közölte: a pillanatnyi működésre nézve a gyermekek ellátása okoz nehézséget.



 

„A koronavírus-járvány miatt elmaradt a megszokott évi kétkamionnyi tartósélelmiszer-adomány. Ennek a kieső támogatásnak a pótlását vállalta fel a Királyhágómelléki Nőszövetség. A szeptemberi találkozókon meghirdették a gyülekezeti nőszövetségek gyűjtését. Ez idáig a dobrai gyülekezetből érkezett adomány, ellenben több – zömében – szilágysági gyülekezet jelezte, hogy a hetekben eljuttatják adományaikat” – részletezte a főjegyző.

Hozzátette: „Nem mellékes az sem, hogy az épületek állapota kezd elavulni. Amint hordtuk be az adományokat, kellet vigyázni, hogy a lépcsőt burkoló széttöredezett járólapokon hová lépünk. Ez látszott meg elsőre, de az egész épületegyüttesre ráfér a nagyobb felújítás. Nehogy a működési engedélyt bevonják.”

Forró László szerint az intézményt vezető Balla Júlia és csapata igen keményen dolgoznak azon, hogy a napi működést biztosítani tudják.

„A gyülekezeti nőszövetségek vállalása dicséretes. De tudjuk azt is, hogy kétszer ad, ki gyorsan ad. De ahol még csak meg sem hirdették?” – tette fel a kérdést a főjegyző, aki szerint a karácsonykor szokásos adakozókedvet Élesdre kell irányítani, és pénzbeli adományokkal támogatni az épületek felújítását. „Nem lehet az, hogy egy egész Egyházkerület ne tudna 24 árva gyermeket felneveltetni!” – zárta beszámolóját a KREK főjegyzője.

(Címlapkép: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?