Tőkés László: az erdélyi magyarok ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra biztatja az erdélyi magyarokat, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is a jövő vasárnapi helyhatósági választásokon.

A volt református püspök és európai parlamenti képviselő vasárnapi közleményében és felhívásában egyben kifogásolta a templomi pártpolitikai kampányt és a magyarországi kormánypolitikusok pártos beavatkozását a romániai önkormányzati választások kampányába.

Tőkés több olyan közelmúltbeli esetet is felidéz, amikor a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben (KREK) egyházi szertartásokon hangzottak el pártos kampányüzenetek. Megemlítette: püspöksége idején az erdélyi történelmi magyar egyházak messzemenően pártolták a nemzet ügyét, de pártpolitikai viszonylatban szinte soha nem foglaltak állást. Megjegyezte: Magyarországon is elképzelhetetlen, hogy pártos választási felhívás hangozzék el templomokban és iskolákban.

Tőkés megrökönyödésének adott hangot Semjén Zsolt magyar kormányfőhelyettes múlt heti videoüzenete miatt és Potápi Árpád János államtitkár több közelmúltbeli nyilatkozata miatt is. Elsősorban azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök-helyettes nemcsak az RMDSZ jelöltjeinek az egyoldalú támogatására buzdította az erdélyi magyar választópolgárokat, hanem esélytelennek minősítette a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, így az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeit is. „A régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásának" nevezte, hogy Potápi Árpád János kijelentette: „egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani".

„Az idézett videoüzenetben Semjén Zsolt erdélyi származású édesanyjára is hivatkozik, az RMDSZ oldalán. Az én drága édesanyám és édesapám szintén erdélyiek. Az ő fiukként én az EMNP jelöltjeire adom le szavazatomat. Mert hiszem azt, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Fidesz stratégiai partnere – nevében éppen ezért azzal a felhívással fordulok erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy szeptember 27-én mind szavazati, mind választói jogukkal éljenek!" – olvasható Tőkés László felhívásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?