Telegyógyászatot végezhetnek a háziorvosok az enyhe koronavírus-fertőzöttekkel

FRISSÍTVE - A háziorvosok nem kell otthonukban felkeresniük koronavírus-fertőzötteket, ám felügyeletüket távgyógyászat révén kell ellátniuk, ezért többlet-javadalmazást kapnak. Ez a köztes megoldást tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely a járvány elleni harcban többlet feladatot ró a háziorvosokra, hogy ezáltal tehermentesíteni tudják a kórházakat. A rendeletet csütörtökön fogadja el a kormány – jelentette be szerda este az egészségügyi miniszter.

Mint ismert, korábban felmerült az, hogy a háziorvosokat kötelezik arra, hogy otthonukban keressék fel a tünetmentes vagy enyhe lefolyású fertőzés esetén házi elkülönítésben lévő betegeket. A terv a háziorvosok ellenállásába ütközött, hiszen ahogyan Sereș Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke is rámutatott: sok az idős háziorvos, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, így számukra nem vállalható, hogy bemenjenek a fertőzöttek lakásába.

Másrészt nem volt világos, hogy milyen védőöltözetet használnak, hol öltöznek be, és milyen járművel keresik fel a fertőzötteket, illetve aggasztó lett volna, hogy a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő háziorvosok nem veszélyeztetik-e a rendelőiket felkereső krónikus betegeket, kisgyerekeket vagy várandós nőket.

A háziorvosok ellenkezése miatt kompromisszumos megoldás született. Az egészségügyi minisztérium a háziorvosokra bízza az otthon lábadozó, tehát kórházi ellátásra nem szoruló koronavírus-fertőzöttek telefonos felügyeletét. Az elképzelés szerint amennyiben a háziorvos a távgyógyászat során úgy ítéli meg, hogy a beteg állapota súlyosbodik, kérheti, hogy az érintettet mentővel szállítsák kórházba további kivizsgálásra és ellátásra.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint ezért a többletfeladatért többletjuttatást is kapnak a háziorvosok. Az egészségbiztosítási pénztárral külön megkötött szerződés alapján minden távgyógyászat révén felügyelt koronavírus-fertőzött után 30 pontot kapnak a háziorvosok.

Sereș Lucia szerint előrelépésnek tekintik, hogy nem kötelezik őket, hogy személyesen felkeressék otthonaikban a fertőzötteket. Véleménye szerint az vállalhatatlan lett volna, hiszen amúgy is kevés a háziorvos, közülük sokan idősek, és ha lebetegednek nem lenne ki kezelje az állandó betegeiket (idős, krónikus betegeket, felügyelje a csecsemőket, a kismamákat).

A sepsiszentgyörgyi háziorvos emlékeztetett, hogy eddig is működött a távgyógyászat, ugyanis a háziorvosok tartják a kapcsolatot az otthon levő koronavírus-fertőzöttekkel. Annyi előrelépés történik, hogy ezért többlet javadalmazást kapnak. Számítások szerint a koronavírus fertőzöttek felügyeletéért járó 30 pont átlagosan száz lejt jelent.

Sereș Lucia arra is rámutatott, hogy a telefonos felügyelet nagy terhet ró a háziorvosra, akinek úgy kell döntést hoznia a beteg állapotáról, hogy nem vizsgálhatja meg személyesen. E tekintetben a háziorvosoknak az az előnyük, hogy jól ismerik a pácienseiket, és tudják milyen krónikus társbetegségekben szenvednek, ezért telefonos konzultáció során erre célzottan rákérdezhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?