Háziorvosok: vállalhatatlan feladat a koronavírus-fertőzöttek otthoni vizsgálata

Forronganak a háziorvosok a kormányfő és az egészségügyi miniszter hétvégi bejelentése miatt, miszerint a kórházak sürgősségének tehermentesítése érdekében a háziorvosokra bíznák a tünetmentes és enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek otthoni kivizsgálását.

„Rendkívül felháborított bennünket a kormányfő és az egészségügyi miniszter nyilatkozata, ez a kormány hetedik hónapja sorra hozza az egymásnak ellentmondó és kivitelezhetetlen rendeleteket” – fejtette ki Seres Lucia. A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke leszögezte: a családorvosoknak az Országos Egészségbiztosító Pénztárral van szerződése, amely szabályozza az általuk elvégezendő feladatokat, így a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter bármit mond, nem tud olyan feladatokat adni, amelyek nem tartoznak a háziorvosok feladatai közé.

Seres Lucia rámutatott: a háziorvosok jelenleg is részt vesznek a koronavírus-fertőzés elleni harcban, hiszen a fertőzöttek őket hívják telefonon, ők közvetítenek a közegészségügyi igazgatósággal, ők monitorizálják telefonon a karanténba kerül fertőzöttek állapotát, ők állítják ki a betegszabadsághoz szükséges papírokat. A betegek állapotának telefonos ellenőrzése és az otthonukban történő vizsgálata között azonban nagy a különbség, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi háziorvos.

Emlékeztetett, hogy a közegészségügyi szakemberek is védőöltözetben keresik fel a fertőzötteket, ám ők sem mennek be azok lakásaiba, hanem azok előtt vagy a mentőben végzik el a vizsgálatot. Most a kormány elvárná a háziorvostól, hogy bemenjen a fertőzöttek közé, ám nem tudni hol öltözzenek be a védőruhába vagy milyen járművel keressék fel a fertőzötteket – mutatott rá a problémára a szakember.

„Elfelejtenek bennünket, amikor javadalmazni kellene”

A háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke rámutatott: elsőrendű feladatuk a megelőzés, a krónikus betegek ellátása, a csecsemő- és terhesgondozás, hiszen nem csak a koronavírusos betegekkel kellene foglalkozniuk. Ugyanakkor felmerül a probléma, hogy a családorvosi rendelőket látogatók pácienseket még inkább kitennék a koronavírussal való fertőződés veszélyének, ha a háziorvos kellene otthonában látogassa a bizonyítottan fertőzötteket, hívta fel a figyelmet Seres Lucia.       

„A döntéshozók azt hiszik, „szuper-emberek” vagyunk, akik bármilyen feladatra bevethetőek, ám elfelejtenek bennünket, amikor javadalmazni kellene” – fejtette ki Seres Lucia, aki szerint a háziorvosok jelenleg annyira leterheltek, hogy nem tudnának eleget tenni az újabb feladatnak még akkor sem, ha ezért külön javadalmaznák őket, és félő, hogy sok idős családorvos inkább feladná a praxisát, minthogy koronavírus-fertőzötteket látogasson annak otthonában. A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke sérelmezi, hogy a kormány nem egyeztet a képviseletükkel az őket érintő, sokszor egymásnak ellentmondó döntések meghozatala előtt.

(Címlapi illusztráció forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?