Egészségügyi miniszter: jövő héttől már otthonukban gyógyulhatnak a tünetmentes fertőzöttek

Jövő hét elejétől otthonukban maradhatnak a Covid-19 enyhe és közepes formáiban szenvedő betegek, valamint a tünetmentes fertőzöttek, a családorvos felügyelete alatt – jelentette be csütörtökön Temesváron Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta, ezt a megoldást egy készülő sürgősségi kormányrendelet teszi majd lehetővé. Ennek értelmében a tünetmentes, enyhe vagy közepes súlyosságú koronavírusos esetek jövő héttől otthonukban gyógyulhatnak, a családorvos felügyelete alatt, nem kell kórházba vonulniuk. 

Az belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) járművei fogják otthonukból szállítani a pácienseket, ha valamilyen vizsgálatot egészségügyi intézményben kell elvégezni. „Amint megjelenik a tünetegyüttes, ezeket a személyeket kórházba utalják” – fogalmazott az egészségügyi miniszter. 

Nelu Tătaru hozzátette: a családorvosokkal szerződést köt ez ügyben az egészségbiztosító pénztár, vagy járványtani vizsgálat formájában orvosi szolgáltatást nyújthatnak a közegészségügyi igazgatóságoknak.

Mint korábban írtuk, a háziorvosok nem örülnek az újabb, rájuk hárult feladatnak, erről itt olvashat részleteket

(Címlapi illusztráció forrása: facebook/Klaus Iohannis)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?