Korábban nyugdíjba mehetnek a barótiak és környékbeliek

Barót és környéke is felkerült azon romániai települések listájára, ahol kedvezményesen, azaz a korhatár előtt két évvel korábban nyugdíjba mehetnek az emberek, tájékoztatott Benkő Erika. A háromszéki parlamenti képviselő szerint az RMDSZ javaslatára a képviselőház keddi döntésének értelmében Barót és környéke is felkerül az ipari tekintetben szennyezettnek minősülő területek listájára.

Ez azért előnyös a legalább harminc éve Baróton és annak nyolc kilométeres körzetében élőknek, mert lehetőségük van arra, hogy két évvel hamarabb nyugdíjba menjenek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a törvény értelmében azok a hazai települések kerültek fel a listára, amelyeknek környékén bányászat, kohászat, ércfeldolgozás, kokszipar, vegyipari termelés volt, és emiatt szennyezett vidéknek számítanak. A korábban elfogadott településlistáról eddig kimaradt Barót és környéke annak ellenére, hogy a város és a térség lakói számára nagy megterhelést okozott a bezárt bánya, mutatott rá Benkő Erika.

Hozzátette: Erdővidéken nem történtek rehabilitációs munkálatok a bánya bezárása után, tehát indokolt, hogy a korai nyugdíjazásra vonatkozó kedvezmény kitérjen Barótra és nyolc kilométeres térségére is, ugyanis az ott élőknek az elmúlt két emberöltőben együtt kellett élniük a bánya működése és bezárása által okozott következményekkel.

Benkő Erika arra is rámutatott, hogy Erdővidék térségének sokrétű problémáját nagymértékben a bánya nem megfelelő körülmények közötti működtetése és bezárása okozta, és bízik abban, hogy a nyugdíjazási kedvezmény legalább részben kárpótolja a barótiakat, akik élni szeretnének a mostantól adott lehetőséggel, hogy büntetőpontok nélkül, hamarabb menjenek nyugdíjba.

A háromszéki képviselő indoklásában kifejtette: a baróti bánya 1873-tól 2006-ig működött a Barót–Köpec szénmedence területén, több tárnával, amelyek mélysége 50-250 méter között van. A bánya működése környezetszennyező volt, hiszen már 1972-ben elérte a termelés az 1 millió tonnát.

Problémát jelentett az is, hogy nagy területet foglaltak el a bányák, emiatt több száz hektár termőföldet is felszámoltak, ami után minimális vagy éppen semennyi kártérítést nem fizettek az embernek. A bánya bezárását követően nem történt rehabilitációs munkálat, a volt munkafelületek nemcsak rontják az összképet, hanem mérgezik a térség talaját. Bár Erődvidéken fontos helyi nyersanyag az ásványvíz, ám a bányatevékenységek hatására sok borvízforrás, vízér eltűnt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?