Időkapszulát találtak a székelyudvarhelyi református templom toronygombjában

Értékes időkapszulát rejtett a székelyudvarhelyi belvárosi református templom toronygombja – adta közre a hírt az udvarhelyi polgármesteri hivatal. A hétfői leemelés után pénzérméket és több dokumentumot találtak benne.

Székelyudvarhelyen idén június 25-én kezdődött meg a székelyudvarhelyi a belvárosi református templom teljeskörű, külső és belső felújítása. A munkálatokat az 1781-ben épült templom tornyának a felújításával kezdték, hétfőn, október 12-én került sor egy érdekes mozzanatra, amikor leemelték a toronygombot. Bár a korabeli dokumentumokban semmiféle utalást nem találtak arra, hogy bármit is rejtene a gömb, az udvarhelyi régészek gyanúja beigazolódott: az 1781-ben épült templom, valamint az 1862-es felújítás óta érintetlen gömb értékes időkapszulát rejtett.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által közzétett információból kiderült, hogy mind 1781-ben, mind pedig 1862-ben üzentek a jövőnek. „A feltételezhetően 1781-ből származó összetömbösödött iratcsomó pontos tartalmát egy több hetes restaurátori munkát követően fogjuk majd pontosan megismerni. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai az egyházi dokumentumok restaurálására specializálódott csíkcsobotfalvi műhelyt bízták meg a munkával. A régészek az 1633-as építésről, valamint a korabeli várostörténetről remélnek fontos, hiánypótló részleteket” – közölte Szász Hunor történész.

Mint kiderült, az 1862-ben elhelyezett gombirat több pénzérmét rejtett, amelyek közül a legrégebbi egy 1849-ben vert érme. Az írott, nagyon jó állapotban megmaradt, kaligrafikus dokumentum egy kollégiumi diák-és tanárnévsort, valamint egy hosszabb narratív szöveget rejt. Ez utóbbi az egyházközség történetét, a kollégium-épület, valamint a templom építésével kapcsolatos részletes beszámolót tartalmazza. Ugyanakkor több fontos részletet is rejt az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc székelyudvarhelyi eseményeiről. A dokumentumokat piros-fehér-zöld szalaggal kötötték át, amelynek darabjai szintén megmaradtak.

Azt is megtudtuk, hogy a mostani felújítás alkalmával újabb időkapszula kerül a toronygombba, amelybe a most talált régészeti kincsek közül többet vissza fognak helyezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?