Fuzionál a Pro Románia és az ALDE

 

Közös jelölteket indít a parlamenti választásokon, és fuzionál a Pro Románia és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), az új párt neve pedig Szociálliberális Pro Románia lesz - jelentette be csütörtökön Victor Ponta, a Pro Románia elnöke.

„Elérkezett az idő, hogy félretegyünk mindenféle habozást és egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy a jelenlegi kormány távozzon, mi pedig alternatívát építhessünk fel. (...) Úgy hiszem, hogy az ALDE-val közösen fel tudunk építeni egy olyan erőt, amely képes lesz ellenszegülni a PNL-kormány és szövetségesei által hozott hibás intézkedéseknek” - fejtette ki Ponta az ALDE-elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval közösen tartott sajtótájékoztatón.

Victor Ponta sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szintén ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nem óhajt szövetséget kötni velük, és azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy kerülik a valódi ellenzékiséget, s elfogadják kritikák nélkül a kormányzó liberálisok és Klaus Iohannis államelnök intézkedéseit.

Tăriceanu elmondta, hogy az utóbbi időben felerősödött a nagy pártoknak az a törekvése, hogy a kisebb politikai erőket kizárják a közéletből, ők a fúzióval akarnak válaszolni erre. Hozzátette: az elmúlt időszakban polarizálódott a román belpolitikai élet, a politikai viták radikalizálódtak, ezért szükség van egy középen elhelyezkedő szociálliberális pártra, amely a szociáldemokrata és a liberális intézkedéseket ötvözi programjában.

PRO România și ALDE au decis să-și unească forțele pentru a forma un partid puternic, în măsură să lupte împotriva...

Közzétette: PRO România – 2020. október 8., csütörtök

 

A szeptember 27-i önkormányzati választásokon országosan egyik párt sem érte el az 5 százalékot, de a választások előtti országos felmérések, amelyek a parlamenti választásokra vonatkoztak, a Pro Románia támogatottságát rendszerint 9 százalékon mérték. Az ALDE támogatottsága 2-3 százalék között mozog mind a felmérések, mind az önkormányzati választás eredménye szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?