Koronavírus: még négyezer adag Remdesivir antivirális gyógyszer van raktáron az országban

Négyezer adag van még raktáron az országban a koronavírus kezelésében használt Remdesivirből – nyilatkozta kedd este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy ez nem egy „általános csodaszer”.

A tárcavezető azt mondta, Romániában július elejétől használják a Remdesivirt a koronavírus kezelésében, azóta 11 820 adag fogyott el és van még 4000 raktáron. Tătaru rámutatott, a Remdesivirt a Hidroxiklorokin és a Kaletra nevű készítmények kiegészítéseként használják, azokban az esetekben, amikor a kezelőorvos indokoltnak tartja, de nem tekinthető „általános csodaszernek”.

A közszolgálati televíziónak adott interjúban a miniszter kiemelte, jelenleg a közösségi terjedés szakaszában van a járvány, és a vírus terjedését fékezni hivatott esetleges korlátozó intézkedések bevezetéséről – éttermek, színházak, mozik bezárása, más tevékenységek felfüggesztése – a megyei vészhelyzeti bizottságok döntenek a járványhelyzet alakulásának függvényében.

Az orvosok mindent megtesznek a helyzet megfelelő kezelése érdekében akkor is, ha majd napi három- vagy négyezer új megbetegedés lesz, a lakosságnak azonban meg kell próbálnia betartani a hatóságok által hozott szabályokat – nyomatékosította Nelu Tătaru.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?