Arad megyében Faragó Péter pályázik egy újabb mandátumra

A jelenlegi parlamenti képviselő, Faragó Péter nyújtotta be jelentkezését a parlamenti választásokra az RMDSZ Arad megyei szervezete részéről.

A múlt pénteki jelölőgyűlésen a küldöttek nagy többséggel támogatták a megyei RMDSZ-elnök pályázatát egy újabb mandátumra. Persze, a szervezet teljes listát nyújt majd be mind a szenátusi, mind a képviselőházi választásra, amihez magyar személyiségeket kérnek fel, hogy adják nevüket a jelöltlistákhoz.

Évtizedek óta a töredékszavazatok visszaosztásából juthat már csak mandátumhoz az Arad megyei magyarság. Egy sikeres mozgósítással elérhető, hogy újabb négy évre legyen képviselőjük a törvényhozásban. „Arad megyében egy mandátum – az elmúlt választások tapasztalatai alapján – a szavazatok 14 százalékával szerezhető meg, ez 22-24 ezer voksot jelent. Ennek az elérése már régóta nem reális a számunkra, hiszen valószínűleg nem is él ennyi felnőtt, szavazati joggal rendelkező magyar ember a megyében. A célunk az, hogy legalább 12 ezer szavazatot kapjon az RMDSZ, és akkor reménykedhetünk abban, hogy a visszaosztásból jut nekünk ismét egy mandátum” – magyarázta Faragó Péter. A szenátusban még kisebb az esély bejutnia a magyar szervezet jelöltjének Arad megyéből – ismerte el.

Szerinte fontos, hogy a hangsúlyos magyar jelenlét a parlamentben, miként az is, hogy a szórványvidékek képviselői is hallassák a hangjukat. „A következő időszakban nagyon fontos döntések várhatók. Évek óta emlegetik a közigazgatási átszervezést, és egyáltalán nem mindegy, hogy a magyarlakta településeket milyen más, román többségű településekkel vonják össze, ami megváltoztatja majd az etnikai arányokat. Ezt szeretnénk elkerülni. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyar községek önkormányzatai megmaradjanak, hogy mi alakíthassunk a jövőnket. S ez csak az egyik nagy horderejű döntés, ami közvetlenül érint minket” – mondta.

A koronavírus-járvány miatt a támogatói aláírásoknak csak a felét kellett összegyűjteni a jelöltállításhoz, ami Faragó szerint könnyítést jelentett a pártoknak (az RMDSZ esetében 200 ezer helyett csak 100 ezret országszerte), de erre nagyon rövid idő állt rendelkezésre. „Már a helyhatósági választások másnapján el kellett kezdeni a procedúrát” – érzékeltette a sietséget a képviselők, hozzátéve, hogy az Arad megyei RMDSZ négy-öt nap alatt a „ráeső” 3500 aláírás helyett 3700-at gyűjtött össze.

Kapcsolódók

Kimaradt?