Rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit a Kolozs megyei RMDSZ

Csoma Botond szerepel az RMDSZ Kolozs megyei képviselőlistájának első helyén, Talpas Botond a másodikon, László Attila pedig a szenátori listát vezeti, dőlt el a Kolozs Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) szombati ülésén.

A kolozsvári Református Kollégium udvarán megszervezett ülésen többek között megvitatták az önkormányzati választások eredményeit, felvázolták a parlamenti választások menetét, bemutatkoztak a képviselők és szenátorok, majd 84 szavazó rangsorolta a jelölteket. A jelöltállítás határidejéig, szeptember 28-ig Kolozs megyében három jelentkezés érkezett, Csoma Botond és Talpas Botond képviselőnek, László Attila pedig szenátornak indul a választásokon. László Attila 78 támogató szavazatot gyűjtött össze, Csoma Botond 60 igen szavazattal került a képviselői lista első helyére. Arról is döntött az MKT 81 igen szavazattal, hogy a Kolozs Megyei Tanács alelnök-jelöltje továbbra is Vákár István lesz.

Csoma Botond: „nincs mit szépíteni” a városi környezetben elért eredményen

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Csoma Botond elmondta, meg kell próbálni a parlamenti választásokon visszanyerni azokat a szavazatokat, amelyeket elvesztett az RMDSZ az önkormányzati választásokon. Szerinte a szavazatvesztésnek több oka is volt. Az egyik, hogy városi környezetben 22 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint 2016-ban, de falusi környezetben is kevesebben voltak 7 százalékkal.

„A városi környezetben nincs mit szépíteni a dolgon, ez nem egy jó eredmény. Bánffyhunyad kivétel ilyen szempontból, ott jobban teljesítettünk, mint 2016-ban. Az elkövetkezendőkben erről egy komoly elemzést fogunk végezni, és megpróbáljuk megtalálni azokat az eszközöket, amelyek segítségével jobb eredményt tudnánk elérni decemberben. Örvendek annak, hogy Kolozs megyében sikerült egy polgármesteri székkel többet megnyerni, mint 2016-ban. Nagyon sokan nem hitték, hogy Kisbácsban lehet nyerni, 2012-ben öt szavazaton múlott a polgármesteri szék, azonban idén sikerült ott román szavazatokat is begyűjteni. Annak is örülök, hogy sikerült minden eddigi polgármesteri tisztséget megtartani, mert ez azt jelenti, hogy ezekben a közösségekben az RMDSZ megtartotta az emberek bizalmát” – tette hozzá Csoma Botond.

Kiemelte azt is, hogy a Nemzeti Liberális Párt részéről van nyitottság arra vonatkozólag, hogy az RMDSZ megtartsa a megyei tanácsban az alelnöki tisztséget és Kolozsváron az alpolgármesterit, így az elkövetkezendőkben tárgyalásokat fognak folytatni erről, valamint a megye más településein az alpolgármesteri tisztségekről.

Az önkormányzati választások eredményének mérlege szerint a Kolozs Megyei Tanácsban 5 mandátumot, a kolozsvári helyi tanácsban 4 mandátumot kapott az RMDSZ. A megyében eggyel, kilencre nőtt a szövetség polgármestereinek száma. Kolozs megyében összesen 128 helyi tanácsosi mandátumot nyert el az RMDSZ, ami 13-al kevesebb mint 2016-ban.

László Attila: „nem engedhetjük meg magunknak, hogy hiányozzunk a parlamentből”

László Attila bevallotta, hogy sokat gondolkozott azon, hogy leadja-e a pályázatot a szenátori jelölésre, mivel szerinte ez a harmadik alkalom, amikor szinte reménytelen helyzetből indulnak. Ennek ellenére eddig az összefogással mindig sikerült elérni, amit akartak, és nagyon reméli, hogy ez most is így lesz.

„Ha megnézzük a pártok megyei rangsorát, akkor láthatjuk, hogy a második, harmadik és negyedik hely között minimális a szavazatkülönbség. Én azt szeretném, hogy az RMDSZ ismét a második legnagyobb politikai alakulat legyen a parlamenti választások kapcsán, és hogy ne kerüljön veszélybe a parlamenti küszöb” – mondta el László Attila, aki egyúttal gratulált a Szatmár-, Szilágy-, Kovászna-, Maros- és Hargita megyei kollégáknak az elért eredményekért.

A szenátorjelölt hangsúlyozta, különösen fontos, hogy az RMDSZ ott legyen a parlamentben, amikor jelentős törvénymódosítások várhatóak. „Egy olyan időszakban, amikor felmerül az alkotmánymódosítás, nem engedhetjük meg magunknak, hogy hiányozzunk a parlamentből, ahol valószínűleg jelentős átalakuláson esik át az egészségügyi rendszerünk, a szociális ellátórendszerünk és az oktatási rendszerünk. Emiatt nagyon fontos lenne, hogy ott legyünk, hogy ne nélkülünk szülessenek a döntések, és mi is részt vehessünk ezekben az átalakítási munkálatokban” – szögezte le László Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?