Levélszavazásra buzdítja a külföldön élő romániaiakat az Állandó Választási Hatóság

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) előkészítette a parlamenti választásokat a választási folyamat megszervezésére vonatkozó tervnek megfelelően – nyilatkozta péntek este Florin Constantin Mituleţu-Buică. Az AEP-elnök ugyanakkor felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy regisztráljanak a levélszavazásra, mert ez az „egyetlen garancia” választójoguk gyakorlására.

Mituleţu-Buică emlékeztetett, a diaszpórában élők – akár levélben, akár szavazókörzetnél kívánnak élni alkotmányos jogukkal – április 1-jétől iratkozhattak fel a külföldi választói névjegyzékbe. A votstrainatate.ro platformon gyűjtött adatok kizárólag a választások megszervezésének előkészítését szolgálják, és csak az ebben illetékes hatóságok használják fel ezeket, nem továbbítják más intézményeknek, például az adóhatóságnak – nyomatékosította az AEP elnöke.

Mint kiemelte, azok a külföldön élő román állampolgárok, akik szavazókörzetnél kívánnak voksolni a parlamenti választáson, szeptember 21-éig regisztrálhattak – 3939-en tették ezt meg –, a levélszavazásra való jelentkezés határidejét azonban meghosszabbították október 22-éig. Eddig 16 500 ilyen igénylést regisztráltak.

A levélszavazást választók a voksoláshoz szükséges minden dokumentumot megkapnak majd, kivéve a szavazócédulát, amelyet maguknak kell kinyomtatniuk.

„Meglátásom szerint jelen helyzetben a levélszavazás jelenti az egyetlen garanciát a választójog gyakorlására. A tavalyi államfőválasztáson egymillió román állampolgár szavazott külföldön, a jelenlegi járványhelyzetben azonban senki nem tudja, mire számítson” – fogalmazott.

Bogdan Aurescu külügyminiszter szintén a levélszavazásra való regisztrációra buzdította pénteken a diaszpórában élőket.

Rámutatott, a szavazókörzeteknél azok is voksolhatnak, akik nem regisztráltak, és több ország – köztük Franciaország, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország – is elvi hozzájárulását adta ahhoz, hogy szavazókörzeteket alakítanak ki területükön, de nem kizárt, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében később felülvizsgálják ezt a döntést, esetleg korlátozzák a kialakítható szavazókörzetek számát.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?