FRISSÍTVE – Október 21-ig regisztrálhatnak a külföldön élő szavazók a parlamenti választásokra

FRISSÍTVE: Harminc nappal meghosszabbították a határidőt, ameddig a külföldön élő román állampolgárok regisztrálhatnak a decemberben megtartandó parlamenti választásokra – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A Klaus Iohannis államfő által szerdán kihirdetett törvény értelmében a diaszpórában élők október 21-ig regisztrálhatnak a www.votstrainatate.ro weboldalon, megjelölve, hogy a levélszavazást választják, vagy a lakóhelyükhöz legközelebb eső szavazókörzetben kívánnak élni alkotmányos jogukkal.

Az AEP elnöke hangsúlyozza, számos ország – köztük európai államok is – már jelezték, hogy nem engedélyezik területükön szavazóhelyiségek kialakítását, ezért Constantin-Florin Mituleţu-Buică a „költség- és kockázatmentes" levélszavazást ajánlja a diaszpórában élőknek.

A regisztrációval kapcsolatos információk megtalálhatók a www.votstrainatate.ro portálon, a következő linkeken: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta és https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie.

Iohannis felszólított a regisztrációra

Felkérem a külföldön élő románokat, hogy regisztráljanak a levélszavazásra, mert semmi biztosíték nincs arra, hogy a különböző országok hatóságai engedélyezik szavazókörzetek nyitását – mondta szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő.

Az államelnök felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem regisztrálnak a levélszavazásra, előfordulhat, hogy azokban az országokban, ahol megtiltják a szavazókörzetek nyitását, az állampolgárok nem élhetnek majd alkotmányos szavazati jogukkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?