Parlamenti választások: a külföldön élők iratkozzanak fel a levélvoksolásra

A külföldön élő román állampolgároknak azt tanácsolja az állandó választási hatóság (AEP), hogy levélben adják le szavazatukat a december 6-i parlamenti választásokon, mivel a járványhelyzet miatt sok helyütt nem lehet majd személyesen szavazni.

A Hotnews.ro hírportál szerdán Constantin Florin Mituletu-Buicăt, az AEP elnökét idézve azt írta: több olyan ország is van az Európai Unióban és a világ más térségeiben, amely jelezte, idén nem engedélyezi román választókörök berendezését a külképviseleteken vagy azokon kívül.

Sajtóértesülések szerint Nagy-Britannia, Hollandia, Kanada, és Új-Zéland is azt kérte a bukaresti hatóságoktól, tegyék lehetővé a levélszavazást, elkerülendő, hogy az adott országokban élő román állampolgárok tömegesen felkeressék a külképviseleteket. A Román Rádió úgy tudja, „fennáll a veszélye", hogy Bukarest a román diaszpóra legnépesebb közösségeit befogadó két országban – Olaszországban és Spanyolországban – sem tud majd szavazóköröket működtetni a parlamenti választások idején.

A külföldön állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező román állampolgárok szeptember 21-ig igényelhették, hogy a román hatóságok lakóhelyükhöz közelebb is nyissanak választókörzetet. A választási hatóság által e célból működtetett votstrainatate.ro honlapon csaknem négyezren kérvényezték ezt. A legutóbbi, 2016-os parlamenti választásokon 2700 külföldön élő román kérte szavazókör megszervezését lakóhelye térségében.

A hatóságok által ajánlott, levélben történő voksolásra is a négy évvel korábbi kilencezernél többen, mintegy 12 500-an iratkoztak fel eddig, de számuk továbbra is elenyésző a diaszpóra négymilliós létszámához vagy ahhoz képest, hogy a tavalyi elnökválasztáson csaknem egymillió román állampolgár szavazott külföldön.

Az AEP elnöke ugyanakkor felhívta a külföldön élő román állampolgárok figyelmét, hogy a választási törvényt a járványhelyzethez igazító, múlt héten hatályba lépett jogszabály-módosítással meghosszabbították a levélszavazás regisztrációs határidejét, így még csaknem egy hónapig, október 22-ig átiratkozhatnak a külföldi választási névjegyzékbe azok az állandó vagy ideiglenes külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok, akik levélben akarnak szavazni.

A kétkamarás parlamentet megyei pártlistás arányos rendszerben választják meg. A 41 megyei választókerület és főváros mellett egy 43. választókerületet hoztak létre a külföldön élő román állampolgárok számára. A négymilliós román diaszpóra négy parlamenti képviselőt és két szenátort küldhet a 465 tagú bukaresti parlamentbe.

A parlamenti választásokat megelőzően szeptember 27-én, vasárnap önkormányzati választásokat is tartanak, ezen azonban a külföldön tartózkodó román állampolgárok nem szavazhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?