Udvarhelyszék: tarolt Gálfi és csapata, az RMDSZ-nek a falvak maradtak

Nem hivatalos részeredmények szerint elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választásokon a POL polgármesterjelöltje a háromesélyes székelyudvarhelyi versenyben. Az RMDSZ jelöltjét, Derzsi Lászlót és az MPP színeiben induló Mike Levente Józsefet egyaránt maga mögé utasító Gálfi Árpád csapata a helyi tanácsban is kényelmes többséget szerzett.

Összegezve: a következő négy évben Udvarhelyszéken 21 RMDSZ-es, három EMSZ-es, egy POL-os és egy független polgármester vezeti a térség három városát és 23 községét. Bár az RMDSZ-es polgármesterek száma nem változott, ezek kizárólag a községekből érkeznek.

Udvarhelyszéken a következő ciklusban is 21 RMDSZ-es polgármester tevékenykedhet, bár a szövetség elvesztette Székelykeresztúrt és Felsőboldogfalvát, Lövétén és Homoródalmáson a korábbi független polgármesterek ezúttal tulipán színeiben nyertek mandátumot. Az EMSZ-nek három polgármestere lesz, valamit egy POL-os és egy független településvezető szerzett még polgármesteri mandátumot a következő önkormányzati ciklusra.

Kiütéses POL-győzelem Székelyudvarhelyen

Nem hivatalos részeredmények szerint Székelyudvarhelyen a POL színeiben induló Gálfi Árpád a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg (69 százalék), az RMDSZ jelöltjére, Derzsi Lászlóra a szavazók 24 százaléka voksolt, míg az MPP-s Mike László a szavazatok alig 4,5 százalékát tudja magáénak.

Az önkormányzati testületben közel a POL által korábban hangoztatott kétharmad (63 százalék), az RMDSZ 29 százalékos, az MPP pedig 4,7 százalékos. A 15 székelyudvarhelyi körzet nem hivatalos részeredményei alapján az USR-PLUS-ra alig 42-en szavaztak, de gyengén teljesítettek a független tanácsosjelöltek is, a korábbi polgármester Bunta Leventére 66-on, Szász Emilre pedig alig 42-en voksoltak.

„Városon kívüli” lett az RMDSZ

Székelykeresztúron változás lesz a kisváros élén, a leköszönő RMDSZ-es polgármester Rafai Emil alulmaradt kihívójával, az EMSZ-es Koncz Hunor-Jánossal szemben. Szentegyházán szintén az EMSZ jelöltje, Lőrincz Csaba győzött. Keresztúr mellett Felsőboldogfalvát is elvesztette a szövetség, ahol a függetlenként induló Zsombori Levente győzött a 30 éves polgármesteri múltra tekintő Sándor József ellen.

Bár a politikai színezet (RMDSZ) marad, új polgármestere lesz Bögöznek (Ülkei Zoltán), Siménfalvának (Nagy János), Etédnek (Szilveszter Attila), Oklándnak (Godra Lehel) és Parajdnak (Nyágrus László). Nem változik a polgármester személye Homoródalmáson és Lövétén, a két községet korábban függetlenként vezető Tikosi László, illetve Mihály Dénes ezúttal az RMDSZ színeiben nyert mandátumot.

Több településen a korábbi polgármesterek folytathatják a munkát, miután legyőzték kihívójukat: Farkaslakán Kovács Lehel, Homoródszentmártonban Jakab Attila, Kányádban György Sándor, Újszékelyen Balló Zoltán (mind RMDSZ), illetve Kápolnásfaluban, ahol továbbra is az EMSZ színeiben induló, MPP-s Benedek László marad a község élén.

További tíz községben marad minden a régiben, itt az RMDSZ-es településvezetőknek kihívójuk sem akadt: Fenyéd (Bokor Botond), Nagygalambfalva (Gyerkó Levente), Korond (Katona Mihály), Máréfalva (Kovács Imre), Oroszhegy (Bálint Elemér Imre), Románandrásfalva (Nagy Lajos), Szentábrahám (Simó Dezső Szabolcs), Székelyderzs (István Adrián), Székelyvarság (Tamás Ernő) és Zetelaka (Nagy Attila).

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?