Ezekkel a tanácsokkal „küldi” iskolába a gyerekeket a Stratégiai Kommunikációs Csoport

A betegség tüneteit mutató tanulók ne menjenek iskolába, a szülőknek pedig kötelességük értesíteni az oktatási intézményt és a családorvost - figyelmeztetett pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS egy sor szabályt és javaslatot továbbított a koronavírus terjedésének megfékezésére a hétfőn tanévet kezdők számára.

A szülők, vagy a gyerekeket iskolába elkísérő személyek nem léphetnek be az iskolába, csak rendkívüli, az iskola vezetése által jóváhagyott helyzetben.

A krónikus betegségben szenvedő gyerekek, illetve azok, akik egy lakásban laknak krónikus betegségben szenvedő családtagokkal online csatlakozhatnak a tanításhoz, amennyiben a szülők erre igényt tartanak és felmutatják a családorvos, vagy a szakorvos által kiállított igazolást.

Ha a gyermek legalább 3 egymást követő napon hiányzik az iskolából, a családorvos által kiállított igazolással jelentkezhet ismét a tanintézményben.

A GCS felhívja a figyelmet, hogy az osztályteremben kötelező módon viselt arcmaszknak fednie kell mind az orrot, mind a szájat. A maszk helyes viselése lehetővé teszi, hogy beltérben a személyek egymástól 1 méteres távolságban tartózkodjanak. A szabadban szintén indokolt a maszk viselése, ha a személyek között nem lehet betartani az 1,5 méteres biztonsági távolságot, vagy pedig kis területen sok ember tartózkodik. A maszk személyes tárgy, nem lehet más személyeknek odaadni használatra - szögezi le a GCS.

Az osztályteremben be kell tartani a biztonsági távolságot mind a tanulókhoz, mind a tanárokhoz képest úgy a tanórák alatt, mint szünetekben, illetve az iskolába érkezéskor és távozáskor. A sportórákon is kerülni kell a közvetlen fizikai kontaktust a diákok között, illetve azon tornaeszközök használatát (például labda), amelyeket több gyerek is megérint.

A GCS a kéz gyakori fertőtlenítésének, vagy szappannal és vízzel történő megmosásának fontosságát is aláhúzza, és hangsúlyozza, hogy a gyakran megérintett személyes tárgyakat (pl. mobiltelefon) is fertőtleníteni kell.

Az osztálytermekben a diákok nem ülhetnek le egymás helyére, kerülni kell az osztálytársak személyes tárgyainak, vagy az asztaloknak, székeknek a megérintését, az iskolatáskát is olyan helyre kell helyezni, ahol minél kisebb a vírusfertőződés kockázata.

A GCS felhívja a figyelmet, hogy bár a gyerekek és fiatalok egészségére kisebb mértékben hat ki a koronavírus, ők ugyanúgy átadhatják a vírust az idősebb, vagy krónikus betegségben szenvedő személyeknek, akik esetében a megfertőződés súlyos következményekkel járhat; emiatt van szükség arra, hogy ők is betartsák az óvintézkedéseket, és azonnal közöljék, ha a betegség tüneteit (pl. láz, köhögés, orrdugulás, hidegrázás, fej- és izomfájdalom, fáradtság, stb.) fedezik fel magukon.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is be kell vinniük az első héten az iskolába/óvodába a családorvos által kiállított egészségügyi igazolást azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik a kiscsoportot, nulladik osztályt, ötödik, illetve kilencedik osztályt.

A GCS továbbá azt javasolja, hogy amennyiben lehetséges, iskolába menéskor, illetve hazafelé, a tanulók kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, menjenek inkább gyalog. Hazaérkezéskor mossanak kezet, öltözzenek át, utcai ruhákait helyezzék külön helyre, fertőtlenítsék a személyes tárgyakat (pl. kulcs, mobiltelefon).

Kapcsolódók

Kimaradt?