Ráduly Róbert a tanévkezdésről: nem értjük, miért lettünk sárgák hirtelen

Minél több diákot szeretnének az iskolák padjaiban látni és zöld forgatókönyv szerint oktatni – jelentette ki Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere a városi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülését követő sajtóeseményen.

„A hatalmas zűrzavarból és a kommunikációs taposómalomból próbálunk a lehető legjobban kijönni a tanévkezdést illetően” – kezdte sajtótájékoztatóját Ráduly Róbert. Mint az elöljáró fogalmazott: miközben az államelnök arra buzdítja a szülőket, hogy engedjék iskolába a gyerekeket, az igazgatók egy része „a kapuban áll” és azt mondja: ne jöjjön minden évfolyam.

„Senki nem mondta meg nekünk a mai napig, miért lettünk sárgák hirtelen. Ma sincs hivatalos statisztika, (…) senki nem magyarázta el, hogyan jött ki ez a hányad. Ezen túlmenően a város és az iskolaigazgatók nagy része mindent megtett, hogy elkezdődjön az oktatás a lehető legjobb körülmények között” – mondta a városvezető a közelgő tanévkezdés kapcsán.

Plusz tantermek és autóbusz is lesz

Ráduly Róbert beszámolt arról, hogy négy iskolának 18 különböző plusz oktatási felületet biztosít a város, a József Attila Általános Iskola előkészítős diákjai számára pedig külön autóbuszt biztosítanak, amivel a távolabb kijelölt helyszínre tudnak utazni. Ezeket Csíkszereda városa fogja finanszírozni – emelte ki a polgármester.

Az elöljáró kifejtette: Csíkszeredában az óvodák, napközik a Liviu Rebreanu Általános Iskola kivételével rendes körülmények között kezdik a tanévet. Az I–IV. osztályosok esetében a Petőfi Sándor Általános Iskola rotációs rendszert alkalmaz, máshol az eddig megszokott módon indulhat az oktatás. Az V–VIII. évfolyamok egyedül a Xantus János Általános Iskolában tanulhatnak a szokásos rendszerben, egyedül a VIII. osztályosok járnak majd rendesen iskolába. Ehhez hasonlóan nagyrészt a XII. végzős középiskolai osztályok is visszatérhetnek az oktatási intézményekbe, a többi évfolyam pedig rotációban jár be az intézményekbe.

A megyeszékhely oktatási intézményei közül a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium esetében kérvényezték a megyei hatóságoknál, hogy Csíkszereda sárga besorolása ellenére kezdhessék a tanévet a megszokott módon, mivel erre az iskolának otthont adó épület minden szempontból megfelel – emelte ki Ráduly Róbert.

(Címlapkép: Kovács Hont Imre/archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?