Elfogadhatatlannak tartja Rareș Bogdan uszítását Péter Ferenc

Tűrhetetlennek nevezte „Rareș Bogdan alattomos uszítását” Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke, miután a liberálisok első alelnöke Marosvásárhelyen magyargyűlöletre ragadtatta magát és az RMDSZ szétzúzására szólította fel Maros megye lakosait.

A PNL első alelnöke és Robert Sighiartău, a párt főtitkára szerdán részt vett a liberálisok Maros megyei tanácselnökjelöltjének, Cristian Chirteșnek a programbemutató rendezvényén. Utóbbi arról beszélt, hogy a magyarok által vezetett megyék az elmúlt időszakban nem haladtak, ami a PSD és az RMDSZ titkos háttéralkuinak a következménye, ezért Szatmár, Bihar és Maros megye vezetőit el kell távolítani.

Rareș Bogdan ennél messzebb ment, ő egyenesen a magyar közösség érdekvédelmi szervezetének a szétzúzásáról beszélt.

„Bárki, aki felelősen gondolkodik, a hasznos szavazatban gondolkodik. Itt, Maros megyében a PNL és az RMDSZ van harcban. Aki őszintén ragaszkodik ehhez az országhoz, és tisztában van azzal, hogy mi a nemzeti érdek, az azokra fog szavazni, akiknek lehetőségük van szétzúzni az RMDSZ képviselőit a polgármesteri hivatalért és a megyei tanács elnökségéért folytatott versenyben” – fogalmazott Rareș Bogdan, aki felszólította Dorin Floreát és Claudiu Maiort, hogy lépjenek vissza a liberális jelölt javára.

Háborús retorika

„Tűrhetetlennek tartom Rareș Bogdan alattomos uszítását és háborús helyzetekhez igazított szóhasználatát. A Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért folytatott választási küzdelem tétje az, hogy száműzni tudjuk-e végleg a Dorin Florea és társai által két évtizede fenntartott korrupt rendszert, a Maros megyei tanácselnök megválasztása során pedig az a tét, hogy megakadályozzuk Dorin Florea bukott rendszerének átmenekítését a Maros Megyei Tanácshoz” – reagált Rareș Bogdan kijelentésére Péter Ferenc.

Visszautasítja ugyanakkor azt a vádat is, amely szerint az RMDSZ tönkretenné Marosvásárhelyt, Maros megyét. „Az előttem lévő megyei tanácselnök PNL-színekben volt megválasztva, és Dorin Florea is PNL-színekben nyert mandátumot legutóbb. A liberális vezetés alatt egyetlen nagy projektet sem fejeztek be a megyei tanácsnál, és Florea munkája önmagáért beszél. A PNL az, aki tönkretette Marosvásárhelyt és Maros megyét” – jelentette ki Péter Ferenc.

Az RMDS újrázni készülő tanácselnöke szerint Rareș Bogdan azáltal, hogy az RMDSZ szétzúzására szólította fel az embereket, „újra bizonyságot tett arról, hogy gyűlöli a magyarokat, és gyakorlatilag megismételte az államfő vádját, amiben idegen érdekek képviselőjének nevezte a magyarság legitim politikai képviseletét”.

Arra szólította fel Cristian Chirteșt, a PNL megyei listavezetőjét és Theodora Benedeket, a PNL polgármesterjelöltjét, hogy határolódjanak el a Ceaușescu-korszak legsötétebb nézeteinek hirdetőjétől. „Senki ne jöjjön ide megmondani nekünk, hogy románok és magyarok miként éljünk együtt Marosvásárhelyen, Maros megyében” – üzente Péter Ferenc.

Korábban Victor Ponta, a Pro Románia Párt elnöke arról beszélt Marosvásárhelyen, hogy a lakosságnak túl kellene lépnie az etnikai voksoláson és arra a jelöltre szavaznia, aki képes felemelni a várost. A szociáldemokraták egykori miniszterelnöke azzal vádolta meg a PSD-t, hogy azért indított olyan gyenge jelöltet a polgármesteri székért Sergiu Papuc személyében, mert helyzetbe akarja hozni az RMDSZ-t. Kijelentette, óriási a tét Marosvásárhelyen, ahol az RMDSZ által támogatott jelölt, Soós Zoltán és a Pro Románia Párt jelöltje, Claudiu Maior közül kerül ki szeptember 27-én a város polgármestere.

Kapcsolódók

Kimaradt?