Segesvár történelmi központjának felújítására pályázik az önkormányzat

Segesvár önkormányzata pályázatot nyújtott be a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, amelyben az UNESCO-világörökséghez tartozó városközpont megújítására szeretnének finanszírozást szerezni.

A felújítás részét képezné a Sigma tér átépítése csak gyalogosok számára, zöldövezetekkel, találkozóhelyekkel és szabadtéri rendezvények szervezésére alkalmas helyszínnel.

Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean polgármester hétfőn jelentette be, hogy a következő uniós, 2021–2027-es finanszírozási időszakban valósítanák meg a terveiket.

Már 2017-ben elindult a folyamat, amely a történelmi központ átalakítását célozza meg multifunkcionális, a helyiek és a turisták számra is vonzó helyszínné. Az első lépéseket már megtették: elkészült a tér zonális rendezési terve, és most be is nyújtották a pályázati iratcsomójukat.

Az előrelépést eddig az akadályozta, hogy a térnek csupán 25,1 százaléka van városi tulajdonban, 61,8 százaléka magántulajdonban van, míg 13,1 százalékot a román állam birtokol – ismertette a polgármester.

Hozzátette: az átalakítások megvalósításának érdekében javasolják, hogy az állami tulajdonban lévő területek, valamint egyes magánkézben lévő részek kerüljenek át a város birtokába, erre a 2010/255-ös törvény ad lehetőséget, amely leszögezi, hogy ez csak úgy lehetséges, ha az átalakítások a közösség javát szolgálják majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?