Iohannis: értelmetlennek tűnik a bizalmatlansági indítvány

Értelmetlennek tűnik a bizalmatlansági indítvány - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) "saját báróinak keres megfelelő megoldásokat".

'Ha az országban járvány van, és gazdasági válságban vagyunk, akkor nem jössz az ellenzékből, hogy bizalmatlansági indítványt nyújts be. Ez csak azt mutatja, hogy a javaslatot benyújtó párt, a PSD, nemcsak cinikus, amit már akkor megállapítottunk, amikor húzta az időt a karanténtörvény elfogadásakor, hanem felelőtlen is" - mondta.

Hozzátette: "Nem jöhetsz a világjárvány és a gazdasági válság közepén, hogy megbuktass egy kormányt, csak azért, hogy megmutasd saját szavazóidnak, hogy még mindig ott vagy, mert erről van szó. A PSD-nek nincs megoldása Románia számára, a PSD-nek nincs megoldása a románok számára; a PSD megoldásokat keres saját báróinak, akik valószínűleg szenvednek, mert nem férnek hozzá a közpénzekhez". 

Az államfő hozzátette: kételyek merülnek fel a bizalmatlansági indítvány alkotmányos volta tekintetében. "Soha nem nyújtottak be bizalmatlansági indítványt a parlamenti vakáció alatt tartott rendkívüli ülésszak alatt. Vannak szakemberek, akik azt állítják, hogy ez vitatható, vannak mások, akik szerint ez lehetséges. Véleményem szerint ezt a témát tisztázni kell" - mondta.

Hozzátette, a javaslat egyértelműen megalapozatlan, meg fogjuk nézni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem. "A szakembereknek azt is meg kell vizsgálniuk, hogy alkotmányos-e vagy sem, hogy az ügyet átvigyék a rendkívüliből a rendes ülésszakba. Hogy mi lesz a bizalmatlansági indítvány után, azt majd meglátjuk, ha megvitatták az indítványt és szavaztak is róla. Ez egy felelőtlen politikai gesztus, a PSD belső használatára"- érvelt az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?