Nem csak a kormánybuktatás a bizalmatlansági indítvány tétje a PSD számára

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a hétfőn benyújtásra kerülő bizalmatlansági indítványával nemcsak a kormány megbuktatása a célja, hanem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pozíciójának gyengítése a helyhatósági választások előtt, és a PSD-s polgármesterek „átigazolásának” megállítása – írja a Hotnews.ro.

A legnagyobb ellenzéki – és a szövetségesei révén a parlamenti voksok mintegy felével rendelkező – párt, a PSD jelenlegi vezetősége Marcel Ciolacu ügyvivő elnökkel az élen már nyár elején kilátásba helyezte a bizalmatlansági indítványt, de a benyújtásával kivárta a számára legmegfelelőbb pillanatot.

A szeptember 27-ei helyhatósági választások közeledtével sok PSD-s polgármester váltott pártot, és meggyőződésből, önös érdekből vagy kényszerűségből a hatalmon lévő liberálisok színeiben folytatja tevékenységét, a kormány bukásától pedig az „elszívó erő” gyengülését remélik a baloldaliak. PSD-közeli források szerint legalább száz községi vagy városi polgármesterük igazolt át a PNL-be.

Marcel Ciolacu – aki egyben a képviselőház elnöke is – szerint a bizalmatlansági indítvány „kényelmesen”, 250 támogató szavazattal fog átmenni. A PSD-nek a frakciójukhoz csatlakozott Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozóival együtt 209 szavazata van, de számít a Pro Románia 21 képviselőire, a PSD-hez „hű” kisebbségi képviselőkre és a függetlenekre.

Az indítvány elfogadásához legkevesebb 233 szavazat kell. Az RMDSZ már közölte, hogy bár erős fenntartásaik vannak a kormány intézkedéseivel kapcsolatban, nem tartják időszerűnek a kormányválság kirobbantását, ezért nem fogják megszavazni a bizalmatlansági indítványt.

A PSD kormányfőjelöltje – források szerint – Vasile Dîncu vagy Sorin Grindeanu lehet, de arra kevés esély van, hogy Klaus Iohannis államfő a szociáldemokratáknak adna kormányalakítási megbízást, ha megbukna a jelenlegi kabinet, mint ahogy az is kétséges, hogy a Ciolacuék valóban vissza akarnának ülni a „trónra” alig több mint egy évvel a Dăncilă-kormány elmozdítása után, és pár hónappal a decemberi parlamenti választások előtt. Nagy valószínűség szerint a jelenlegi kormány ügyvivőként, csökkentett jogkörökkel kihúzná a választásokig, de a PSD ettől a PNL meggyengülését és népszerűségének csökkenését remélni.

A bizalmatlansági indítványt egyébként a benyújtástól számított három napon belül fel kell olvasni a parlament két házának együttes ülésén, de arról nincs előírás, hogy a vitát és a szavazást mikor kell megejteni. Radu Oprea PSD-s szenátor az Antena 3 televízióban kifejtette, hogy szeptember első hetében kerül erre sor, mert ha augusztusban szavaznának róla, a PNL az alkotmánybírósághoz fordulhatna amiatt, hogy a rendkívüli parlamenti időszakban már a második bizalmatlansági indítványról voksolnak, ugyanis az év elején már átment egy ilyen indítvány (igaz, hogy azt a kormány felelősségvállalással elfogadott választási törvénymódosítása miatt nyújtották be, ami elvileg kivételt jelent).

A bizalmatlansági indítvány támogatottsága egyébként a jelenlegi ideiglenes PSD-pártvezetés státusát is befolyásolhatja, mert Ciolacu és csapata az augusztus 22-ig kongresszuson szeretné megerősíteni jelenlegi pozícióit a párt élén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?