Kedden vitázik a szenátus a gyermeknevelési pótlék emeléséről

Kedden 14 órától ülésezik a felsőház plenáris ülése, és napirenden szerepelhet egyebek mellett a gyerekpénz több lépésben történő emeléséről szóló jogszabály vitája – jelentette be Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke.

Cazanciuc ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az erre vonatkozó kormányrendeletet „nem módosítani, hanem egyszerűen elutasítani kell”. A szenátus elnöke kifejtette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) kategorikusan elutasítja, hogy ne tartsák be a gyermekpénz megduplázását előíró törvényt.

A parlament a múlt év végén fogadta el a gyerekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló törvényt. Az állami támogatást idén januártól kellett volna megkétszerezni, de a kormány az „államkassza ürességére” hivatkozva fél évvel elhalasztotta a törvény alkalmazását, a koronavírus-járvány miatt pedig tovább szerette volna odázni az összeg emelését. Az alkotmánybíróság azonban ezt elutasította.

A kormány legutóbb azt jelentette be, hogy szeptember elsejétől fokozatosan emelik meg a gyerekpénzt, kezdetben 20 százalékkal, és két év múlva érné el a jelenlegi összeg dupláját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?